Har du oplevet en lignende episode? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Over et år modtog Mie lange beskeder fra en fyr hun kun havde mødt en gang.

Mie på 27 år havde mødt en fyr en enkelt gang i byen, men selv om hun afslog ham, blev han ved med at skrive lange beskeder til hende.          

Først skrev han en sms til hende, som hun ikke svarede på. Så skrev han til hende på Facebook. Og selvom hun ikke svarede, så blev han ved med at skrive.

»Allerede dagen efter jeg havde mødt ham, skrev han lange beskeder til mig. Og det blev han ved med. Han skrev én gang om måneden i et helt år,« siger Mie.

Til at starte med svarede Mie ikke på de beskeder, som hun fik fra ham, men da han blev ved med at sende hende uopfordrede beskeder, svarede hun.

»Jeg skrev til ham, at jeg ikke havde lyst til at se ham igen, og at jeg så en anden - bare for at få ham til at holde op. Men så skrev han bare hvor sød og dejlig jeg var - og at han ville se mig igen og snakke om det. Det gav ingen mening for mig, når jeg sagde nej tak, og så ville han gerne mødes og tale om det«.

Mie fortæller, at det ikke var direkte ubehagelige ting, som personen skrev, men det var ubehageligt, fordi det virkede som om, det aldrig ville stoppe.

Hun blev først bange, da han begyndte at skrive beskeder om hvad han havde lavet i løbet af dagen, som om der var en samtale kørende imellem de to. Først efter et år holdt han op med at skrive til hende.

Af hensyn til Mie er hendes efternavn anonymt. Mies fulde identitet er redaktionen bekendt.

Hver 7. har prøvet det

Kommentarer som ‘klamme luder’ eller mange lange beskeder i indbakken fra fremmede er eksempler på, hvad danske unge udsættes for på nettet. Op mod hver 7. unge mellem 18-34 år oplever at blive generet eller stalket på nettet. Det viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen IDA.

It-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg fortæller, at det skyldes, at det er nemt at stalke og chikanere, når man ikke står ansigt til ansigt.

»Afsenderen kan sidde og gemme sig bag en skærm. Derfor bliver det nemmere for en krænker at komme med beskyldninger som hån og ydmygelse, trusler om vold eller videregive private oplysninger,« siger Jørn Guldberg

At blive forfulgt eller chikaneret digitalt kan få voldsomme konsekvenser for den krænkede. Dansk Stalking Center beskriver, at konsekvenserne af stalking og digital chikane i værste fald kan føre til angst, depression, PTSD eller søvnbesvær. En af årsagerne til at det kan være psykisk hårdt at blive udsat for digital chikane, er at det kan være svært at forsvare sig selv.

»Det er ofte en meget ubehagelig oplevelse for den enkelte, at blive ydmyge, truet eller hængt ud på nettet enten via sociale medier som Facebook eller Instagram eller mere private digitale platforme som blogs og internetfora,« siger Jørn Guldberg.

Undersøgelsen er foretaget af Userneeds og er foretaget blandt 2.051 danskere for Ingeniørforeningen, IDA.

Louise blev kaldt klamme luder

Louise Kjølsen, cand. psyk. på 29 år, har igennem en årrække oplevet at blive opsøgt og chikaneret af fremmede mænd på sociale medier.

Det startede allerede for flere år siden, da Louise Kjølsen optrådte i et tv-program, at hun begyndte at få beskeder, fra folk hun ikke kendte. Hendes telefonnummer var nemt at finde på de gule sider, og med et unikt navn, var det nemt at finde hendes private oplysninger.

»Der var en, der blev ved med at skrive til mig i flere år, og han skiftede hele tiden mellem at synes jeg var fantastisk, og skrive at jeg var en luder,« siger Louise Kjølsen.

Til dagligt optræder Louise Kjølsen som samfundsdebattør og twerk queen, og optræder derfor ofte i medierne. I kraft af sin profession, har Louise Kjølsen modtaget mange beskeder, fra folk hun aldrig har mødt i virkeligheden - men som har kontaktet og chikaneret hende på nettet. Louise har for nyligt skrevet et blogindlæg, om beskeder hun har modtaget fra fremmede.

Selv da hun holdt op med at bruge sit fulde navn, og skiftede til hemmelig adresse, var der stadig mænd, der sendte hende sms’er og skrev grimme beskeder til hende.

»Jeg har følt mig truet et par gange, der var særligt én, der skrev luder til flere af mine billeder på min instagram, og efterfølgende skrev han en kommentar med min adresse. Der blev jeg lidt bange,« fortæller Louise Kjølsen.

Det skal du gøre, hvis du bliver chikaneret på nettet

Hvis du bliver udsat for digital stalking eller chikane, er det vigtigt, at du taler med nogen om dine oplevelser.
Dansk Stalking Center kan hjælpe dig, hvis du tager kontakt til deres rådgivere, kan de hjælpe dig med at få et overblik over din situation. Og de kan råde dig i forhold til kontakt med politiet.

Desuden råder Dansk Stalking Center dig til at undgå al kontakt, lad være med at svare på henvendelse, eller reagere på kommentarer.
Personen der chikanerer kan idømmes efter straffeloven om freds- og ærekrænkelser, for krænkelse af privatlivet fred ifølge §§ 263-264d og §§ 267-274.

Kilde: Dansk Stalking Center, Ingeniørforeningen, IDA.