Er du typen, der tillader sår at hele? Eller er du mere typen, der kvæler smerten, når dit system gør ondt?

Gør din overlevelsesstrategi dig godt, eller er den blevet din uhensigtsmæssige blinde reaktion?

Alberte synger: ’Det er utroligt, at vi overhovedet gider bage, når vi får sådan en lille bitte kage’. Mens Anne Dorthe Michelsen engang sang: ’Jeg har lagt mine våben for dig’. Som single ved jeg snart ikke, hvilken en af de to sange, jeg skal synge med på.

Jeg har altid været mest til Anne Dorthe, men nu er jeg blevet hende den sære. Hende der passer på sig selv. For det bliver sværere og sværere for mig at overdøve larmen fra røvhullerne og livsløgnerne, jeg har mødt på min vej.

Som single møder jeg de andre som cirkulerer. De er i orbit. Ligesom mig. I ’single generationen’ har alle adgang til alle – at all times. Der er så mange, som løber rundt med kønsorganerne uden på tøjet, at øjenkontakt efterhånden virker snerpet. Men jeg drømmer om en verden, hvor man ikke konstant skal være på vagt, hvor man ikke hele tiden skal vurdere, om der mon er fare på færde. Hvor man ikke hele tiden skal forsøge at afkode modpartens intention.

For er din date på jagt efter noget blivende eller er han bare ude efter et hurtigt quick-fix? Synes han, at jeg er smuk, sjov og et muligt livsvidne til det halve liv, vi forhåbentligt stadig har tilbage? Eller vil han bare knalde, som en del af hans overlevelsesstrategi, fordi han i virkeligheden hverken kan eller vil mærke sig selv? Distraktionen ved tilfældige relationer er en god ide, hvis den distraherer. Og begge parter i øvrigt er enige om spillets regler. Men det kan hurtigt blive på bekostning af en anden, hvis du for at hele såret efter et afsluttet forhold skøjter henover andre, for at hele dig selv.

Jeg var taknemmelig, da jeg som barn, skulle have skåret en fodvorte af, og lægen overraskende trykkede min hånd så hårdt, at jeg ikke opdagede, at han skar i min fod. Det var et eksempel på, hvor distraktion virker. Men når jeg kigger rundt blandt mine singelkollegaer, ser jeg en uklædelig tendens til, at vi (der dater) distraherer os med hinanden – på bekostning af hinanden.

Via apps har vi adgang til så mange andre singler, at det nemmeste i verden bliver at få tilfældig bekræftelse hos en anden, som ufrivilligt bliver en distraktion for en smerte, en anden har skabt. Dermed vikler vi hinanden ind i en overlevelsesstrategi, der (måske) virker for den ene part, men som på modparten, har den modsatte effekt. Lægen klemte jo ikke min hånd hårdt for bagefter at sige: ’Sådan, nu har du også et bygkorn i øjet’.

Det, jeg misunder parforholdet mest – udover daglig adgang til ens bedste ven, et livsvidne, berøring og sex – er den ro, som faste par har besluttet sig for at skabe sammen – og give hinanden. Den sikkerhed, kender jeg ikke. Som single er jeg til eksamen – hver eneste dag. Jeg lever i en evig utryg og stresset situation. For består jeg mon hos ham, jeg ser i dag? Hvem møder jeg i morgen? Og orker jeg at gøre mig umage mere?

De fleste, jeg kender, som er alene, i nyere forhold, eller i forhold med sammenbragte børn, er sammen med et menneske, som de helt sikkert har dét tilfælles med, at de har givet op overfor parforholdet – mindst en gang. Derfor har de fundet en overlevelsesstrategi, de tror virker mod knuste hjerter.

Er du typen, der altid lægger dine våben, så tag dig i agt for typerne, der nynner med på Alberte ...