Han må ikke have sin hund derhjemme, når han har samvær med sin 4-årige søn. Det kan i sidste ende tvinge ham til at få aflivet sin bedste ven gennem snart syv år - hunden Kovo.

Det er Statsforvaltningen i Region Syddanmark, der netop har truffet sin afgørelse.

Sagen er opstået, fordi moderen til barnet er bekymret for deres søns sikkerhed, når han er sammen med hunden. Moderen og Michael Djursaa gik fra hinanden, kort efter sønnen blev født.

- Jeg vil kunne forstå det, hvis det var dokumenteret, at Kovo har bidt nogen eller på anden måde har opført sig farligt. Altså, hvis der var en reel grund til bekymring, siger Michael Djursaa, der lige er begyndt på pædagoguddannelsen i Odense.

Han understreger, at han ikke ville tøve et sekund med at aflive hunden, hvis han havde den mindste tvivl om, hvorvidt den var til fare for sønnen. Hunden Kovo er af racen american staffordshire terrier (amstaff), der i folkemunde bliver kaldt for kamphunde.

Dømt til døden

Statsforvaltningens afgørelse betyder, at Michael Djursaa nu er nødsaget til enten at få passet hunden af familie og venner eller helt skille sig af med den, hvis han vil se sin søn. Det er bare ikke så enkelt.

»Indtil videre har min mor passet Kovo, når jeg har haft min søn. Men det er ikke holdbart, da min mor så ikke kan se sit barnebarn. På sigt kan hun heller ikke holde til at passe den fast,« siger Michael Djursaa.

Ifølge den nye hundelov kan han ikke omregistrere Kovo – forære den til andre - da racen amstaff er blevet gjort ulovlig. Det betyder, at Kovo er dødsdømt.

Føler sig krænket

Michael Djursaa føler sig krænket, og han forstår ikke, hvorfor Statsforvaltningen Syddanmark kan bestemme over en hund, der ikke er ulovlig for ham at eje.

- Jeg føler, mine borgerrettigheder er blevet krænket. Jeg forstår ikke, hvorfor Statsforvaltningen kan gå ind og bestemme over mit private hjem, siger Michael Djursaa.

Statsforvaltningen Syddanmark kommenterer ikke enkeltsager, men kontorchef Bente Sørensen fortæller, at man træffer alle afgørelser ud fra, hvad man vurderer, der er bedst for det enkelte barn.

Kovo har for nylig gennemgået en adfærdsvurdering, hvoraf det fremgår, at han er en afbalanceret, velstimuleret og ustresset hund, hvor der ikke er nogen grund til bekymring.

Professionel hundeadfærdsspecialist Rie Ravn, der også har foretaget vurderingen af Kovo, kan godt forstå, at mange ser noget farligt i de såkaldte kamphunde. Hun mener dog, at det er forkert at forbyde dem. Derfor opfordrer hun til, at man får lavet en slags 'kørekort', så ejerne i stedet bliver godkendt og derigennem bedre rustet til at håndtere disse hunde. Hun kalder den generelle debat om kamphundene for en 'hetz' og frygter for, hvad det kan ende med.

- Det er forkasteligt, det der foregår. Det er blevet legalt at 'jagte' disse hunde, og det er frygteligt, siger Rie Ravn.

Kampen fortsætter

Michael Djursaa har tænkt sig at fortsætte kampen for sin hund, men efter Statsforvaltningens afgørelse ser det sort ud.

- Det ender med, at jeg bliver nødt til at aflive den, for jeg har ikke nogen, der kan passe den fast, når jeg har min søn. Den er dømt til døden,« siger en frustreret Michael Djursaa.