Mette Rubeksen på 19 år har kæmpet med svære symptomer efter at have fået HPV-vaccinen i januar 2009. Hun kan hverken arbejde eller gå i skole og fortryder dybt, at hun fik vaccinen.

En ellers helt normal sommerdag 7. juli i år ender i et mareridt for 19-årige Mette Rubeksen fra Nørre Nebel i Vestjylland.

Hun er på besøg hos en kammerat og føler sig meget syg. Hendes lillebror er også taget med hen til kammeraten, og da Mette Rubeksen vil på toilettet, hjælper han ved at tage hende under armen. Pludselig, på vej mod toilettet, falder hun om i hans arme og besvimer på gulvtæppet.

HPV-vacciner til piger er et omdiskuteret emne i Danmark. Staten indførte HPV-vaccinationen til et vaccinationsprogram for børn fra 1. januar 2009, og vaccinationen bliver udført af alment praktiserende læger. I løbet af de seneste år har flere piger fortalt om at have fået symptomer, som besværliggør deres liv. Nogle får så svære symptomer, at de må droppe både skole og arbejde og altså ikke kan have en normal hverdag. HPV-vaccinen kan blandt andet forebygge forstadier til kræft i de kvindelige kønsorganer, og så er vaccinationen med til at hindre kønsvorter.

LÆS OGSÅ:

Lillebroren ringer straks til moderen, da han ser storesøsteren ligge hjælpeløst på gulvet, efter hun er faldet om i hans arme. Moderen siger konsekvent, at han skal videofilme søsterens anfald. Der går kramper igennem Mette Rubeksens krop, og pludselig holder hun også op med at trække vejret. Før nogen kan nå at give hende hjertemassage, begynder Mette Rubeksen selv at trække vejret igen. 

»Jeg kunne høre alt, hvad der foregik, og hvad de sagde. Men jeg kunne ikke styre min egen krop og få den til at holde op med at krampe og ryste. Jeg var rigtig bange. Jeg kan huske, at jeg mistede bevidstheden fuldstændig, og jeg fandt efterfølgende ud af, at jeg også holdt op med at trække vejret på et tidspunkt,« siger Mette Rubeksen om den chokerende episode.

LÆS OGSÅ:

Hendes mor og moster kommer til undsætning kort efter anfaldet, ligesom der bliver ringet efter en ambulance. Mette Rubeksen bliver kørt på hospitalet for at få taget nogle prøver. Da der ikke er tegn på noget usædvanligt, bliver hun sendt hjem igen samme dag.

Episoden for halvanden måned siden er langt fra første gang Mette Rubeksens krop reagerer voldsomt. Det har den gjort siden kort tid efter hun fik første HPV-vaccine tilbage i januar 2009.  Den næste får hun to måneder senere, og den tredje får hun 25. september 2009.

Fortryder du, at du har fået vaccinen?

»Ja, det gør jeg virkelig. I høj grad!«

LÆS OGSÅ:

Sådan lyder det klokkeklare svar fra en frustreret ung pige, som hverken kan arbejde eller gå i skole som de fleste andre på hendes alder. Før vaccinen lever hun et helt normalt liv.

»Jeg klagede over, at jeg var ekstremt træt hele tiden. Min mor sagde, at det var, fordi jeg var ved at blive teenager. Men jeg kunne godt mærke, at der var et eller andet helt galt, for jeg følte mig simpelthen så træt,« siger Mette Rubeksen til BT.

Efter anden vaccine får hun store mavesmerter, og efter den tredje får hun problemer med at huske ting. Hun får koncentrationsbesvær. Og i oktober 2011 – altså cirka to år senere – begynder Mette Rubeksen at falde om uden nogen som helst varsler. Det fortsætter cirka hver anden måned, og i tiden op mod et anfald bliver hendes daglige kvalme og svimmelhed forstærket.

LÆS OGSÅ:

Mette Rubeksen går til lægen minimum en gang om ugen, og fra lægen har hun opbakning: Symptomerne skyldes HPV-vaccinen.

Mette Rubeksen bliver henvist til Frederiksberg Hospitals Synkopecenter undervejs i forløbet, og også hér har hun opbakning. Hun har diagnosen POTS, hvor symptomerne blandt andet er svimmelhed og høj puls. Den nu 19-årige pige understreger selv, at der hverken er beviser for eller imod, at symptomerne skyldes HPV-vaccinen. Men hendes egen holdning er altså uomtvistelig.

Fremtiden er usikker, og hun besidder umiddelbart ikke tiltro til de udmeldinger, fagfolkene kommer med.

»Der er ikke nogen afklaring om fremtiden. Der er nogle, der har sagt, at symptomerne forsvinder efter fem år, men nu har jeg haft dem i seks år, og de er kun blevet værre og værre. Jeg sad i kørestol i halvanden måned tidligere i år, fordi min svimmelhed var så slem, og mine muskelsmerter i benene var så stærke. Jeg kunne ikke overskue at stå op, fordi det gjorde så ondt,« fortæller Mette Rubeksen.

LÆS OGSÅ:

»Det er virkelig frustrerende at rende rundt med de symptomer. Jeg går rundt i uvished. Jeg ved jo ikke, hvorfor jeg er blevet syg, men jeg ved bare, at symptomerne er kommet efter vaccinen. Jeg er rigtig frustreret over, at jeg ikke kan få nogen hjælp. Der er jo ingen kur mod det. Jeg frygter for fremtiden. Men jeg passer mine screeninger, og det er sådan set det eneste jeg kan gøre.«

Mette Rubeksen og hendes familie har et klart budskab til piger, der endnu ikke har fået vaccinen: La' vær!

Hos Kræftens Bekæmpelse anbefaler man fortsat uvaccinerede piger at få vaccinen, som altså skal være med til at forebygge forstadier til kræft.

»Jeg vil råde pigerne til at blive HPV-vaccineret. Når man ser på anmeldte bivirkninger i forhold til det samlede antal vaccinerede kvinder, så bør man få vaccinationen. Den beskytter mod mange alvorlige sygdomme, så jeg mener, det er en god idé at blive vaccineret,« siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

LÆS OGSÅ:

Hun fremhæver de vigtige elementer ved at blive HPV-vaccineret. Ud over at beskytte mod blandt andet livmoderhalskræft, så beskytter den også kvinderne mod kønsvorter - og dermed også mændene. Men det er ifølge Iben Holten essentielt, at piger med symptomer bliver behandlet.

»Det er naturligvis vigtigt, at der bliver taget hånd om de piger, der har symptomer, og at man prøver at finde ud af, hvad de skyldes. Der har været store undersøgelser af bivirkninger ved en HPV-vaccine, men man har ikke kunnet påvise nogen forskel på kontrolgruppen – altså de vaccinerede og uvaccinerede,« forklarer Iben Holten.

For Mette Rubeksens familie er det hårdt at forstå hendes svære hverdag, men de forsøger indædt. Mette Rubeksen har skiftevis gode og dårlige dage. Den ene dag kan hun tage ud og hygge sig – den næste er hun bundet til sengen eller sofaen.

»Jeg tør ikke gå udenfor huset, hvis jeg falder om. Jeg vil ikke lægge ansvaret på fremmede mennesker. Jeg er besvimet én gang i offentligheden, og det har jeg ikke lyst til igen,« siger hun.

I videoen herunder, som er fra Mette Rubeksens Facebookside, kan man opleve det anfald, som hun fik i juli i år. Videoen har fået over 183.000 visninger: