Den gode nyhed: et skybrud så kraftig som i aftes er usædvanligt. Den dårlige: der kommer flere af den slags ekstreme vejrforhold over de næste 10 år.

Har du billeder fra skybruddet? KLIK HER og send dem til B.T.

- Et så kraftigt skybrud som det københavnerne oplevede lørdag aften er et resultat af uheldige og usædvanlige omstændigheder, siger meteorolog Andreas Nyholm, TV 2 Vejret.

DEBAT: ER KLIMAFORANDRINGERNE SKYLD I DET EKSTREME VEJR? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Han advarer mod at udbasunere dommedagsprofetier. Men erkender samtidig, at vejret er i forandring, samt at det vil blive mere ustabilt over en årrække.

- Det ramte Østerbro og Vesterbro hårdest, hvor der var 100 til 150 mm på kort tid. Det er rigtig nok ekstremt, siger Andreas Nyholm.

vand


- Det er en kendsgerning, at det er blevet varmere de seneste 10 til 15 år. Formentlig omkring en grad. Al forskning viser, at i takt med, at det bliver varmere, stiger vandindholdet i skyerne. Den varme luft skaber mere fugt. Lørdag aften så vi, at det var 26 grader i Kastrup inden skybruddet startede henover København, siger Nyholm.

De fleste meteorologer er enige om, at varmestigningen vil fortsætte. Konsekvenserne kan de til gengæld være uenige om.

- Alt tyder på, at temperaturerne vil fortsætte med at stige de næste år. Indenfor de næste 10 år vil der formentlig forekomme ca. 20 pct. flere skybrud af den type, vi så lørdag aften. Der kommer lidt flere og de bliver lidt værre. Det er en logisk konsekvens af de stigende temperaturer, siger Andreas Nyholm.

Det er lidt af et 'religiøst' eller nærmere politisk spørgsmål i hvilken grad klimaforandringerne hænger sammen med forurening og miljø.
 
- Der er ingen tvivl, om at forureningen har en betydning for klimaet. Men når vi taler udviklingen f.eks. af den type skybrud, vi oplevede i aftes, er man nødt til at se på udviklingen over en periode af 50 til 100 år, siger Nyholm.

Tror du, at klimaforandringerne var skyld i det meget voldsomme skybrud lørdag?

Hvad skal vi gøre i Danmark for at forberede os på vildere og vildere vejr?

Deltag i debatten under artiklen

De bedste indlæg bliver bragt i B.T. i morgen.