Lyt til artiklen

Ulovligt producerede varer skal ikke destrueres, hvis folk i nød kan bruge dem, lyder det fra DFs Morten Messerschmidt

Hvorfor bliver varme jakker, bukser og trøjer destrueret og ikke sendt til verdens fattigste flygtninge, der kæmper for at overleve i vinterkolde teltlejre?

Det spørgsmål har rumsteret i Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidts hoved, siden han for nylig så et tv-program, hvor Skat beslaglagde ulovlige kopier af jakke-mærket Canada Goose, der blev forsøgt indsmuglet til Danmark. I dag bliver konfiskerede varer destrueret, men det ser Morten Messerschmidt gerne ændret.

Derfor foreslår DF-profilen, at kopivarer som vinterjakker, der bliver konfiskeret ved de danske grænser, skal komme flygtninge til gavn.

»Det virker besynderligt, at man destruerer så mange varer, som kan bruges af folk, der er i nød. Mange flygtninge fra Syrien mangler de mest basale ting, og mange af dem sidder og fryser i flygtningelejre. Det vil da være smartere at sende kopivarerne derned i stedet for at ødelægge dem,« siger Morten Messerschmidt til BT.

Også gerne fødevarer

»Vi bliver hele tiden konfronteret med de mennesker, som er internt fordrevne i Syrien, eller som sidder i flygtningelejre i nabolandene. Nu handler det her om beklædningsgenstande, men det kunne også være fødevarer, som bliver beslaglagt og destrueret,« siger Morten Messerschmidt.

Han forklarer, at hans forslag ikke vil hæmme kampen mod f. eks. kinesiske kopivare-producenter, som ulovligt fremstiller jakker, bukser, trøjer, tasker, ure og meget andet, som bliver indsmuglet til Danmark og andre lande, hvorefter de handles på det illegale marked.

»Man skal fortsat køre en hård linje over for den industri. Derfor skal man også sørge for, at de beslaglagte varer ikke kan handles videre. Man kan eventuelt printe et logo på dem, så man klart signalerer, at det er beslaglagte, ulovlige varer,« siger Morten Messerschmidt.

Han tilføjer:

»Jeg tror ikke, at der vil være et specielt stort marked for videresalg i de områder i verden, hvor folk kæmper for bare at overleve.«

Røde Kors er positiv

Morten Messerschmidt har rettet henvendelse til nødhjælpsorganisationen Dansk Røde Kors, hvor generalsekretær Anders Ladekarl er positiv over for idéen:

»Det gør ondt at se, når noget, der kunne være til nytte for mennesker i nød, går til spilde. Men jeg er ikke i tvivl om, at der er noget juridisk, som vi skal se nærmere på. Virksomhedernes rettigheder skal respekteres, men hvis der er en vej til at bruge noget, som ellers vil blive ødelagt, så er Dansk Røde Kors med på den,« siger han.

Generalsekretæren understreger, at der dog kan være nogle praktiske, logistiske og juridiske udfordringer, som skal undersøges nærmere.