Studerende opfordres til at tage et semester i udlandet, men ifølge en ny undersøgelse sinker udlandsophold ofte studierne og modarbejder regeringens mål om at få studerende hurtigere gennem uddannelsen.

Studiet bliver ofte forsinket med et halvt til et helt år, når studerende følger regeringens råd om at tage en del af deres uddannelse væk fra de danske universiteter.

Det viser en ny undersøgelse fra Djøf, der bygger på svar fra 1.061 medlemmer af Djøf Studerende, altså studerende fra fortrinsvis samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske uddannelser.

Blandt de kandidatstuderende fortæller hver fjerde i undersøgelsen, at ikke-meritgivende praktik eller studieophold har medført, at de er blevet forsinket i studierne, og det harmonerer ikke med regeringens mål om at reducere »unødig spildtid« på universiteterne.

Theis Simonsen, formand for de 22.000 medlemmer af Djøf Studerende, uddyber:

- Du kan aldrig 100 procent vide, hvilke hold du kommer ind på, når du kommer på et udenlandsk universitet, og du får dem ikke endelig godkendt, før du kommer hjem. Det giver selvfølgelig en vis usikkerhed, at du ikke kan være sikker på merit. Det samme gælder for praktik i udlandet, forklarer Theis Simonsen.

- I værste fald holder usikkerhedsmomenterne de studerende fra at søge mod udlandet, tilføjer han.

Tidligere på ugen lød det fra uddannelsesminister Morten Østergaard (R), at det skal det være reglen mere end undtagelsen, at studerende tager en del af deres uddannelse i udlandet.

Inden jul vil han fremlægge en omfattende internationaliseringsstrategi, som skal give de danske studerende et skub ud i verden.

- Jeg har en vision om, at alle studerende skal have et internationalt forløb i deres uddannelse. Danmark er en lille økonomi, og vi skal have vores dimittender ud at virke på et arbejdsmarked, der i den grad er afhængig af verden omkring os. Vi ved, at studerende, der har været på ophold i udlandet har bedre beskæftigelsesmuligheder, sagde Morten Østergaard til Berlingske torsdag og tilføjede, at der i dag er for mange administrative og økonomiske hindringer på vejen mod et semester eller en kandidatoverbygning i udlandet.