Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

I Knebel og Ørsted på Djursland skal borgerne foreløbig koge vandet, efter der mandag blev konstateret coliforme bakterier i drikkevandet.

Normalt tager vi det for givet at kunne tænde for vandet og stille tørsten direkte fra hanen. Men for borgerne i Knebel i Syddjurs Kommune og Ørsted i Norddjurs Kommune er den rutine blevet lidt mere kompliceret i disse dage, efter de to lokale vandværker mandag fik konstateret coliforme bakterier i vandet.

Efter bakteriefundet har embedslægen udstedt kogepåbud for husstandene under de to vandværker. For Knebel Vandværk gælder det ca. 500 husstande, mens Ørsted Vandværk leverer vand til ca. 860 husstande.

Hos Tandlægehuset Ørsted betyder kogepåbuddet, at tandlæge og ejer Lene Højris Nielsen måtte starte tirsdagen med at aflyse alle behandlinger.

»Det var lidt kaotisk i morges, fordi vi måtte ringe rundt til patienterne og aflyse en 10-12 behandlinger. De instrumenter og bor, vi bruger til de fleste behandlinger, er koblet direkte til vandforsyningen, og det dur jo ikke. Så vi aflyste alt på nær tandrensninger,« siger Lene Højris Nielsen.

Hun har nu valgt at investere i et separat vandsystem, der kan kobles til instrumenterne, hvis vandkvaliteten i Ørsted Vandværk fortsat driller.

»Jeg har otte ansatte, og jeg har ikke råd til, at butikken ligger stille i flere dage i træk. Det er træls lige nu, men så behøver jeg ikke spekulere på det, næste gang der er problemer med vandkvaliteten, eller kommunen skal ordne kloakken og derfor lukker for vandet,« siger hun.

Når tandlægerne borer, kommer der samtidig vand ud til at skylle patientens mund (markeret med rød cirkel). Derfor måtte Tandlægehuset Ørsted stopper de fleste behandlinger, efter der mandag blev konstateret E-coli bakterier i vandet fra Ørsted Vandværk.
Når tandlægerne borer, kommer der samtidig vand ud til at skylle patientens mund (markeret med rød cirkel). Derfor måtte Tandlægehuset Ørsted stopper de fleste behandlinger, efter der mandag blev konstateret E-coli bakterier i vandet fra Ørsted Vandværk. Foto: jves
Vis mere

Vand med udefra

I byens vuggestue og børnehave, Skovsprutten, mødte pædagogerne tidligere ind, så der var kogt vand klar til morgenmaden og resten af dagen. Her har man løst kogepåbuddet på helt lavpraktisk vis, fortæller leder af Ørsted Børneby, Rene Vestergaard Aakjær.

»En af vores pædagoger bor fire kilometer herfra i en landsby med et andet vandværk, så hun har hentet vand hjemme hos sig selv i store 30-liters dunke, så der både er til børnehaven, vuggestuen og SFO’en. Ellers er den største udfordring faktisk at sørge for, at børnene ikke drikker af vandet,« siger Rene Vestergaard Aakjær.

Svar på torsdag

Hos Ørsted Vandværk beklager formand Carsten Pedersen de gener, kogepåbuddet giver. Hvornår borgerne i byen igen må drikke vandet fra hanen, kan han dog ikke sige noget om. Der kan gå dage, men der kan også gå uger, før problemet er lokaliseret, fortæller han.

»Vi har fået taget vandprøver fra rentvandstanken og boringen i dag (tirsdag, red.), men det er først torsdag, vi ved besked på prøverne. I sidste uge var det kun den rutinemæssige prøve ude hos forbrugerne, der viste forhøjet bakterie-tal. Problemet med den test er, at vi kun kan se, at der er et problem med vandkvaliteten, ikke hvor problemet er opstået. Når vi får svar på prøverne fra i dag, så er vi forhåbentlig kommet nærmere en afklaring,« forklarer Carsten Pedersen.

Mistanke: Forurenet af spildevand

Han fortæller, at forureningen af vandet sandsynligvis skyldes de voldsomme nedbørsmængder, der ramte Danmark onsdag i sidste uge, dagen inden den rutinemæssige prøve blev taget.

»Vores umiddelbare teori er, at det er overfladevand, der er sivet ind i vores rentvandstank via en revne eller sådan noget, på grund af presset fra nedbørsmængden. Tallet fra prøven i sidste uge er så lavt, at det ikke er fækalier, der er kommet i vandet, så på den måde er vandet ikke decideret farligt. Men det er træls vi må koge vandet, forbrugerne tager det heldigvis meget pænt,« siger Carsten Pedersen.

Hos Tandlægehuset Ørsted har patienterne da også taget problematikken med højt humør.

»Da jeg måtte fortælle en af patienterne, at vi desværre ikke kunne bore i dag, udbrød hun; 'Så bliver det alligevel en god dag i dag, Lene'. Så helt slemt er det trods alt ikke,« siger Lene Højris Nielsen med et grin.

Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.