Institut for Menneskerettigheder støtter flygtninge i et opgør med kontroversiel regel om familiesammenføring.

København: Institut for Menneskerettigheders direktør, Jonas Christoffersen, forventer, at en domstol vil sætte en stopper for, at flygtninge skal vente tre år, inden de kan blive genforenet med deres familier.

- Institut for Menneskerettigheder vurderer, at der er grundlag i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention for at sige, at man ikke kan vente tre år, før man vil give folk familiesammenføring, siger han til Ritzau.

Udlændingeadvokater vil føre sag for flygtninge, som rammes af en ny regel, der først giver familiesammenføring efter tre år. Det skriver Politiken fredag.

Institut for Menneskerettigheder har også besluttet, at instituttet vil støtte flygtninge, når sagerne kommer for domstolene.

Spørgsmål: Er det alene de tre års ventetid, I mener strider mod menneskerettigheder?

- Vi kan ikke sige præcist, hvad grænsen er, men vi er sikre på, at tre år er for lang tid, siger Jonas Christoffersen.

Han peger på, at det er en menneskeret at blive genforenet med sin familie "hurtigt".

- Man kan ikke bede en syrisk kvinde rejse tilbage, for de kan ikke have familieliv i deres hjemland, det er jo derfor, de har fået beskyttelse her.

- Det er derfor, at menneskerettighederne siger, at man har ret til en hurtig familiesammenføring. Det er vigtigt, at familien ikke bliver holdt adskilt, og familiens forhold ikke bliver brudt. Den her lov er i strid med det, siger Jonas Christoffersen.

Til en såkaldt menneskerettighedseksamen i FN torsdag fik Danmark kritik for de strammere regler for familiesammenføring.

Det var blandt andet USA og Irland og Sverige, som havde kritiske holdninger til den danske udlændingekurs.

/ritzau/