Islamisk Stat har angiveligt placeret en dusør på dansk-kurdiske Joanna Palani, der har kæmpet mod terrorbevægelsen i Irak og Syrien. Truslen er dog næppe mere end en skræmmekampagne i værste tilfælde, vurderer ekspert.

Det er det arabiske medie Al Arabiya, der skriver, at Islamisk Stat via deres konti på sociale medier har sat en dusør på én million dollar på den 23-årige kvinde. Det kurdiske medie Rudaw har også bragt nyheden.

Forfatter og journalist Deniz Serinci, der har skrevet to bøger om Islamisk Stat og kender Joanna Palani personligt, mener ikke, at truslen er reel. Han fremhæver, at de arabiske medier citerer en unavngiven kilde på de sociale medier.

»Enhver kan oprette en falsk konto på sociale medier, som udgiver sig for at være IS. Der har været op til 50.000 konti på Twitter, som har været forbundet med IS, og med alle de konti er det svært at verificere sådan et udsagn,« siger Deniz Serinci til BT.

Ifølge Serinci er der tre muligheder at anskue den påståede dusør på. Den kan være 100 procent ægte, den kan være komplet useriøs, eller den kan være god nok, uden den vil blive båret ud i livet. Han hælder kraftigt til en af de sidste to muligheder.

»Enten er det pure opspind, eller også er det bare for at true hende og skræmme andre fra at kæmpe mod dem. Jeg tror ikke på, at der sidder nogen i Raqqa (Islamisk Stats hovedstad, red.) og mener, at Palani er så stor en trussel, at man vil bruge en million dollar på at komme hende til livs,« siger Deniz Serinci.

Hans argumenter går blandt andet på, at der findes tusindvis af andre kvindelige kurdiske krigere, som faktisk har dræbt IS-krigere, som kunne være mere sandsynlige mål for terrororganisation, der desuden befinder sig i en økonomisk presset situation.

Deniz Serinci vurderer altså ikke, at truslen er ægte, men kan ikke afvise det 100 procent, som han siger.

»Den kan være ægte, og så vil Islamisk Stat komme hende til livs og derved skræmme andre fra Europa fra at tilslutte sig lokale hære og militser, der bekæmper IS i mellemøsten,« lyder det fra forfatteren.

Dansk-kurderen Joanna Palani, der i september 2015 fik frataget sit pas efter gentagne gange at have kæmpet mod Islamisk Stat i Syrien, sidder lige nu varetægtsfængslet frem til den 20. december for at have forbrudt sig mod sit udrejseforbud.

Hvor stor en fare vil du vurdere, hun er i, hvis truslen er ægte?

»Så er der en fare, for der findes danske IS-sympatisører. Der er 135 danske statsborgere, som ifølge PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) er taget til Irak og Syrien for i de fleste tilfælde at kæmpe for Islamisk Stat. Halvdelen er vendt hjem, og derudover er der også IS-sympatisører i vores samfund, som aldrig er taget af sted. Jeg vil vurdere, at der findes flere hundrede IS-sympatisører i Danmark,« siger Deniz Serinci.

Onsdag den 7. december blev Joanna Palani varetægtsfængslet og sigtet for at have forladt Danmark på ulovlig vis. Hendes advokat Erbil Kaya har tidligere fortalt Berlingske, at Palani erkender sig skyldig i at have trodset udrejseforbudet.

Joanna Palani skal for retten igen den 20. december. Hun risikerer seks måneders ubetinget fængsel for at have trodset udrejseforbudet.