Udadtil siger talsmand og imam for Fredens Moské i Aarhus, Radwan Mansour, at han er moderat muslim og at moskeen ønsker at tage en aktiv del i det danske samfund.

Men med nye skjulte optagelser kan TV 2 nu dokumentere, hvordan et såkaldt sharia-råd bestående af ledende personer med tilknytning til Fredens Moske, afgør, om muslimske par kan blive islamisk skilt.

Det er første gang i Danmark, at et sådant sharia-råd dokumenteres med kamera.

På optagelserne ses det, hvordan tre mænd i rådet afgør, at TV 2s kvindelige muldvarp i den aktuelle situation ikke kan få lov at blive skilt.

»Imamen har fældet sin dom. Tag nu tilbage som om intet af det her var sket,« siger imamen Nasser Qasimi på optagelserne.

Foruden Nasser Qasimi, der ifølge TV 2s kilder er den ledende imam i Fredens Moske, består sharia-rådet af imamen Radwan Mansour og hans bror Khaled Mansour, der er formand i Arabisk Kulturforening, som driver Fredens Moske.

TV 2 har vist de skjulte optagelser til imamen Nasser Qasimi. Han mener ikke, at han og de to andre mænd i rådet har taget stilling til, hvorvidt 'Fatma' kan blive skilt. I stedet mener Nasser Qasimi, at han forsøgte at forsone parterne.

Niels Valdemar Vinding er adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet og forsker i øjeblikket i imamer i Vesten. Han er ikke decideret overrasket over, at sharia-råd nu kan dokumenteres i Danmark. Alligevel finder han optagelserne interessante, fordi forskere normalt ikke har adgang til denne del af miljøerne.

»Vi har jo hørt fra informanter i miljøet, at den slags ting foregår. Men adgangen som forsker er ikke mulig i Danmark, fordi ingen vil invitere os indenfor eller tale om det. Folk betragter det som en privat sag mellem imamen og parterne,« siger han.

Niels Valdemar Vinding mener, at sådanne uformelle sharia-råd er problematiske, fordi der ikke er garanti for, at imamerne har den rette uddannelse i islamisk ret og dermed det rette grundlag for at tage stilling i eksempelvis skilsmissesager eller andre private konflikter

»Der er ingen garanti for retfærdighed, når de sidder og skalter og valter som sådanne enevældige diktatorer, hvor det er uklart med hvilken kompetence eller legitimitet, de lægger til grund for beslutninger og afgørelser,« siger han med henvisning til, at imamerne både optræder som eksperter i islamisk ret, dommere, sociale rådgivere og lignende.

Niels Valdemar Vinding foreslår, at Danmark med fordel kan lære af England, hvor der findes formelle sharia-råd.

»Det er et godt eksempel på at islamisk ret - anvendt korrekt og i overensstemmelse med retsplejen - faktisk kan løse problemer for muslimerne,« siger han.