Den landsdækkende virksomhed Elgiganten har i år valgt at donere de ansattes julegave til virksomhedens egen velgørenhedsfond, og det vækker vrede hos flere af virksomhedens ansatte i norden - »Jeg bestemmer selv, om jeg vil donere pengene til velgørenhed,« lyder det blandt andet.

Mens Ikea onsdag kunne meddele, at flertallet af møbelvirksomhedens ansatte i Danmark kan se frem til en bonus, der for nogens vedkommende var mere end en månedsløn, har man hos Elgiganten imidlertid valgt at gå i en lidt anden retning.

For i en intern meddelelse, som BT har fået indsigt i, har Jaan Ivar Semlitsch, der er koncernchef i Elkjøp Nordic, som ejer og driver Elgiganten, meddelt kædens ansatte i norden, at man i år har valgt at donere de ansattes årlige julegave til Elgigantens egen velgørenhedsfond.

'Sidste år gav vi alle ansatte et gavekort i julegave og modtog så mange henvendelser, hvoraf majoriteten lød: 'Kan jeg ikke give dette til nogen, der har mere brug for det end mig?' Så i år vil vi opfylde jeres store ønske. Sammen vil vi donere alle vores julegaver til vores fond i hver kæde og give fonden mulighed for at give gode gaver til dem, der har brug for det,' lyder det fra Jaan Ivar Semlitsch til de ansatte.

Men det billede har adskillige af Elgigantens ansatte tilsyneladende svært ved at genkende. I en række beskeder på Elgigantens intranet, som BT har set, sætter flere medarbejdere spørgsmålstegn ved beslutningen.

»Velgørenhed er fint. (...) Men donationer til velgørenhed som dette bør være et til- eller fravalg. Hver ansat bør selv bestemme, om vedkommende har lyst til at donere til et velgørende formål. Hvis Elgiganten ønsker at få god omtale for deres donationer, så bør de gøre det med deres egne penge,« lyder det blandt andet fra en ansat, mens en anden supplerer

»Velgørenhed bør være frivillig, og du skal kunne støtte den sag, du brænder for. Her bliver det tvang.«

Julegaven er ikke en del af den ansattes løn

I et svar til de utilfredse ansatte skriver Jaan Ivar Semlitsch, at man værdsætter deres arbejde for Elgiganten, men at man imidlertid har valgt at 'bruge pengene til mennesker, som er i en udsat situation med ekstrem fattigdom,' men det stemmer ifølge en af Elgigantens medarbejdere ikke helt overens med formålet for Elgigantens fond.

'Jeg ser meget frem til at høre, hvilke grupper i DK og Norden generelt, der doneres til/hører ind under ekstrem fattigdom, da min oplevelse af tiltaget med fonden var at udbrede teknologisk udvikling (til fx plejehjem, ungdomsinstitutioner osv.)'

Kommunikationschef i Elgiganten Danmark, Frederik Danvig, skriver i en mail til BT, at medarbejderne selv har mulighed for at indstille de gode formål, som de ønsker at støtte i deres lokalområder, og de kan derfor selv være med til at bestemme, hvilket velgørende formål, der skal have gaven.

'Konkret er der tale om, at vi har valgt at give årets julegave – som sidste år var et gavekort – til vores fond, der skal støtte velgørende formål og hjælpe dem, der ikke selv har mulighed for at deltage i den hastige teknologiske udvikling, som desværre hægter mange af samfundet på den ene eller anden måde,' lyder det blandt andet.

Han tilføjer, at der ikke er tale om en løn eller bonus, men en gave, som de ansatte får 'ekstra på toppen'.

'Vi har gjort det samme i vores søsterbutikker i Sverige, Finland og Norge, der allerede har doneret til fx plejehjem, julegaver til kræftafdelinger og lignende. Fonden kan støtte med penge eller produkter, og det er de ansatte der nominerer de forskellige ansøgninger om støtte.'

BT ville imidlertid gerne have hørt, hvorfor det ikke har været muligt for Elgiganten både at honorere deres medarbejdere for deres indsats og samtidig donere gaver og pengebeløb til velgørende formål.

Men det har kæden ikke ønsket at svare på.

Ansat: Det burde være vores egen beslutning

BT har været i kontakt med en medarbejder fra en af Elgigantens danske butikker, der ønsker at være anonym, som oplyser, at den årlige julegave typisk har bestået af gavekort til Elgiganten eller forskellige former for teknologi.

»Julemåneden er jo på mange måder den sjoveste måned, når man er ansat i Elgiganten, men det også er den hårdeste tid på året som butiksansat, så man føler sig taget i røven, når de sådan uden videre vælger at tage den bonus fra os,«

Nogen vil måske mene, at det i virkeligheden er en ret sympatisk, at Elgiganten donere gaverne til velgørenhed

»Det er jo som sådan ikke en dårlig beslutning, men det er måden, som det er blevet gjort på. Der er ikke nogen, som er blevet spurgt, så det er bare en beslutning, der pludselig er blevet truffet. Og der er sikkert mange, der ville donere deres gaver til Elgigantens fond, men det bør være ens egen beslutning.«