Da Mathilde på 11 år blev alvorligt syg af borrelia, måtte hun og hendes forældre, Mogens og Annemarie Skjøtt, igennem et sandt mareridt i det danske sundhedsvæsen. De fik aldrig tilbudt nogen brugbar behandling, og det var først, da Mathildes mor, Annemarie Skjøtt, selv tog initiativet og tog til Tyskland for at få behandling, at Mathilde fik det bedre.

- Det er det bedste, vi nogensinde har gjort. Før havde vores datter ikke noget socialt liv. Nu kan hun både ride og svømme, siger Annemarie Skjøtt.

Mathilde er siden januar blevet behandlet på den tyske borrelia-klinik Borreliose Centrum Augsburg, der ligger i nærheden af München. Den har også tv-lægen Jannie Helle tidligere benyttet. Mathilde er endnu ikke helt rask, men har det meget bedre end tidligere.

Som regel udramatisk

Langt de fleste tilfælde af flåtbid er helt udramatiske, og lægerne regner med, at mange bliver smittet med borrelia uden overhovedet at opdage det. Mathilde fik de første symptomer på sin sygdom i februar 2009. Mathilde fik høj feber på omkring 39-40 grader og udslæt i form af røde prikker over hele kroppen. Familiens egen læge mente, at de lige måtte se symptomerne an, men da hendes sygdom varede ved, blev Mathilde henvist til at få taget blodprøver på Rigshospitalet midt i marts 2009.

- Hun lå om aftenen og græd og skreg. Hun havde også nogle voldsomme rystelser, siger Annemarie Skjøtt.

Familien har optaget deres datters lidelser på video som dokumentation i forbindelse med behandlingen. De ønsker ikke at offentliggøre videoen for at skåne Mathilde, men B.T. har set videoen, hvor den dengang 10-årige pige vrider sig i smerter og tydeligvis er voldsomt forpint.

Ventede seks måneder

Alligevel gik der et halvt år, før Mathilde blev tilbudt behandling på Rigshospitalet for borrelia.

I de seks måneder, der førte op til behandlingen, skiftede Mathilde hospital flere gange og tilsås af mange forskellige læger, som stiller flere forskellige diagnoser. Herunder blandt andet borrelia, gigt og til sidst at Mathilde bare lader, som om hun har ondt.

- Men vi kender jo vores datter. Vi kunne jo se, at hun havde ondt. Det var som om, de ikke lyttede til hende, når hun fortalte, hvordan hun havde det.

1. juli 2009 begyndte Mathilde endelig i behandling for borrelia i tre uger. Hendes tilstand blev meget bedre, selvom hun får ondt i maven af den stærke medicin.

- Så havde hun det godt i to måneder efter. Hendes smerter gik væk, siger hun.

Pludseligt behandlingsstop

Men netop som der var tegn på bedring, satte lægerne på Rigshospitalet en stopper for behandlingen.

- De mente, at hvis ikke hun var helt rask nu, så var det ikke borrelia. Der gik to måneder, og så fik Mathilde smerter igen. Hun græd og skreg. Vi var helt magtesløse, for vi havde jo ikke noget alternativ til Rigshospitalet, siger Annemarie Skjøtt.

- Hvis Mathilde skulle på toilettet, så lagde hun sig ned på gulvet, lagde nogle puder under knæene og så trak hun sig ud på toilettet. Hun kunne ikke gå derud, fordi hun havde så ondt i ben og hofter. Det er hårdt at se sit eget barn sådan, siger Mogens Skjøtt.

På trods af at behandlingen i flere måneder havde givet Mathilde livet tilbage igen, så nægtede Riget at fortsætte. I stedet forklarede de Mogens og Annemarie, at de mente, at Mathilde havde en psykisk reaktion på noget andet i sit liv. Også selvom Rigshospitalet havde fundet spor af infektion i Mathildes blod.

Tog til Tyskland

Efter nogle måneder så stod det Mogens og Annemarie klart, at de selv måtte tage affære. Annemarie gik på nettet og fandt frem til Augsburg-klinikken. De ringede 22. december, og klinikken tilbød en tid dagen efter.

- Det kunne vi ikke, så vi tog derned 4. januar. De tog nogle blodprøver og konstaterede straks, at Mathilde havde borrelia og satte en behandling i værk, siger Mogens Jensen.

Augsburg-klinikken målte Mathildes blod for forekomst af borrelia. Undersøgelsen viser en særlig værdi, hvor et tal som to eller mere kræver behandling. Mathildes blod havde en værdi på 60. Da Augsburg-klinikken havde behandlet Mathilde i ni uger, var hendes tal faldet til to.

Mathilde kan i dag ride på sin hest Jolly Jumper og svømme, som hun holder meget af.

- Hun kan også spille fodbold, men hun får ondt om aftenen stadigvæk. Men det er stadig en helt anden pige. Vi har fået vores pige igen, siger Annemarie Skjøtt.

- Vi kom aldrig nogen vegne herhjemme i Danmark. Det gjorde vi i Tyskland. Hvorfor kan man ikke det herhjemme?, siger Mogens Skjøtt.

Rigshospitalet er ikke vendt tilbage med en kommentar.