Nu kan man hente receptmedicin sammen med de stribede produkter i 50 Matas-butikker landet over. Men det bliver med telefonisk rådgivning fra Uldum - og det er til fare for patientsikkerheden, lyder kritikken fra apotekerne. I Lyngby Storcenter udkæmpes medicin-krigen åbenlyst.

- Er du medlem af Club Matas? Det er ikke et spørgsmål, man normalt bliver stillet, når man henter sin medicin på recept. Men det gør man i Matas i Lyngby Storcenter. Her er ekspedienterne nemlig begyndt at udlevere receptmedicin - ligesom i 49 af kædens andre butikker i hele landet.

- Vi faxer recepten til Uldum Apotek, som så sender medicinen til os. Dagen efter kan medcinen afhentes, og hvis kunden har brug for rådgivning, kan de ringe til Uldum, for vi er jo ikke farmaceuter, siger salgsassistent Anders Bergmannm, der står bag disken i butikkens hjørne for »Medicinudlevering«.

Samarbejdet mellem Matas og Uldum Apotek blev indledt sidste år, da en lovændring gav apotekere mulighed for at etablere medicinudleveringssteder overalt. Formålet var at skærpe konkurrencen i branchen. I første omgang kunne Matas-kunder hente medicin i 13 butikker - og nu er ordningen altså udvidet til 50 butikker.

- Det er en god idé med medicinudlevering i Matas, og jeg kunne godt overveje at bruge det, fordi jeg tit er i centret alligevel, siger efterlønner Elna Malberg, der står og kigger på de sædvanlige, blå og hvid-stribede produkter i butikken.

Lidt længere nede ad Lyngby Storcenters indre gade kan man også hente medicin på recept. Her har et af byens apoteker netop åbnet en lille butik, hvor kunderne kan bestille deres medicin og shoppe rundt en times tid, inden den er klar til udlevering.

- Vi adskiller os fra Matas ved, at vi giver den faglige rådgivning. Matas har overtaget noget fra apotekerne, men sætter samtidig kunderne i et dilemma, når ekspedienterne ikke kan rådgive dem - og vi kan jo se, at folk har brug for rådgivningen, fordi de spørger, siger farmaceut Pernille Rasmussen.

Bag apotekerdisken står farmakonom Kirsten Kock Jørgensen i den velkendte hvide kittel. Hun er fortørnet over, at Matas nu blander sig i apotekernes medicin-forretning.

- Jeg mener, at medicin skal hentes på apoteket, så man kan få sin rådgivning. Kunderne kommer jo ind med produkter fra Matas og spørger: »Hvad er det her for noget?« Jeg synes, det er lidt unfair, at vi skal stå og forklare sådan noget, for jeg får da ikke løn for at rådgive for Matas, siger Kirsten Kock Jørgensen.

Udviklingen i Lyngby Storcenter er et godt eksempel på, at de lokale apoteker tager sig sammen, når truslen om konkurrence kommer nærmere, mener informationschef i Matas, Henrik Engberg Johannsen. Og står det til ham skal apotekernes monopol helt brydes.

- Vi vil gerne ansætte farmakologer og farmaceuter for at lave egentlige apoteker i vores butikker, så vi også kan få lov at rådgive forbrugerne, når de henter deres medicin hos os. I dag må vi ikke rådgive, vi skal henvise til Uldum Apotek, hvor uddannet personale kan rådgive telefonisk.

I Uldum blev apotekeren smidt ud af A-apoteket, som er Danmarks største apotekerkæde, efter at han indgik samarbejdet med Matas og dermed overtrådte foreningens forbud mod at samarbejde med to konkurrerende kæder.

- Det er monopolisme af den værste slags. Man har jo lavet en lovgivning med henblik på at skabe noget konkurrence mellem apotekerne, og den første apoteker, der udnytter den lovgivning, bliver smidt ud af sin kæde, siger Henrik Engberg Johannsen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er gået ind i sagen om den ekskluderede apoteker i Uldum.