Vera Gebuhr er mandag afgået ved døden. Det bekræfter hendes familie overfor BT.

Rollen som Frøken Jørgensen i »Matador« gjorde Vera Gebuhr til folkeeje, men mandag gav den 98-årige skuespillerinde slip på livet.

»Hun var et fantastisk menneske, som vi alle sammen så rigtig meget op til, og som vi har haft rigtig meget glæde af i rigtig mange år, men til sidst ønskede hun også selv at komme herfra,« fortæller Vera Gebuhrs barnebarn Benjamin Vrang til bt.dk sent mandag aften.

Vera Gebuhr blev født i 1916 i Odense og gennemgik elevskolen på byens teater 1935-1936. Fra 1937-1939 opholdt hun sig på Det kongelige Teaters elevskole. Hun var ansat på Folketeatret 1939-1964 og medvirkede derefter i en række roller på diverse københavnske scener helt op i en høj alder.

Mest kendt er hun dog for sin rolle som Frøken Jørgensen i tv-serien »Matador«. Her spillede hun bl.a. overfor Jørgen Buckhøj, der havde hovedrollen som Mads Skjern. Han gik bort for 20 år siden, men hans søn, Morten Buckhøj, kendte også Vera Gebuhr.

»Jeg har kendt hende i mange, mange år, så det er selvfølgelig trist, at hun er gået bort. Hun var en fantastisk person,« fortæller Morten Buckhøj til BT.

I et interview med Billed Bladet i anledning af sin 95 års fødselsdag, blev Vera Gebuhr, spurgt om hun tænker på døden? Vera Gebuhr svarede:

»Nej, men jeg ønsker altså ikke at blive 100 år. Nej og never. Nu ved ingen jo, hvordan det ender, men jeg kunne godt ønske mig at sidde lige så stille her i min stol og dø. Hvad der skal ske med mig bagefter, er jeg fuldstændig ligeglad med. De kan gøre med mig, hvad de vil. Jeg har været gift med to ateister og kan kun sige, at jeg glæder mig til dét, der absolut ikke sker!«

Vera Gebuhrs første mand var digteren Palle Fønns, der døde af en hjerneblødning, kun 47 år gammel. To år efter mødte hun den fraskilte civilingeniør, Thomas Vrang, som hun nåede at få 42 år sammen med. Hendes datter af første ægteskab forelskede sig samtidig i hans søn, og de to, Tine og Carsten, har nu også været gift i 42 år.

»Jeg har den skønneste familie. En datter og svigersøn, der altså også er min papsøn, to dejlige papdøtre, ni børnebørn og 10 oldebørn. De er alle inviteret til fødselsdagsbrunch i Frederiksberg have på søndag sammen med nogle af mine venner. Desværre er der ikke så mange af dem tilbage. Jeg overlever dem alle sammen. Det er til at skrige over,« sagde hun til Billed Bladet.

Vera Gebuhrs barnebarn Benjamin Vrang så sin mormor for mindre end en uge siden, og hun var frisk til det sidste, fortæller han:

»Hun var frisk i hovedet til det sidste, men hun havde også stadig sit skuespillergen og ville gerne bevare sin værdighed. Det sidste halve år har hun ønsket at komme herfra,« fortæller Benjamin Vrang.

Du kan skrive dit farvel til Vera Gebuhr herunder: