Lyt til artiklen

Politiet var stærkt til stede, men der opstod ingen ballade til kalot-demonstrationen på Nørrebro i København.

Alt åndede fred og fordragelighed på Nørrebro i København, hvor byrådspolitikeren Rasmus Jarlov (K) iført kalot stod i spidsen for en stor demonstration mod chikane af jøder i Danmark.

Der var cirka mødt 500 deltagere op til begivenheden, lød det fra BTs mand på stedet, der har tallet fra Rasmus Jarlov selv.

- Generelt er her meget stille og roligt. Folk står og kigger på, men der er ikke optræk til ballade overhovedet. Nu er vi på vej op af Nørrebrogade på vej mod Nørrebros Runddel, fortæller journalist Niels Pedersen.

- Der er selvfølgelig enkelte undtagelser. En fodgænger råbte gentagne gange 'down with Israel', så politiet til sidst måtte skærme ham af og en modkørende bilist råbte noget ud af vinduet, men ellers har der ikke været noget, lød det fra avisens udsendte kort før demonstrationen nåede til sin vejs ende på Dronning Louises bro ved 12-tiden.

- Jeg er glad for det store fremmøde og er glad for, at det er forløbet i god ro og orden. Det er nødvendigt at afholde den slags demonstrationer på grund af de stigende overfald mod jøder. Jøderne har været her i 400 år og har altid levet i harmoni med samfundet. De fortjener vores støtte, når de står i en svær situation, hvor de oplever chikane, siger Rasmus Jarlov (K) til bt.dk.

Han understregede, at det var en demonstration for jødernes rettigheder og ikke mod nogen grupper eller folkeslag.

Demonstrationen blev arrangeret af byrådspolitikeren Rasmus Jarlov (K), der efter flere hjemlige episoder med chikane vil kæmpe for jøders ret til at færdes frit på gaden iført religiøse symboler. Alle partier fra Folketinget bakkede op om demonstrationen. Formanden for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, Fathi El-Abed og Mosaisk Trossamfunds formand, Dan Rosenberg Asmussen, mødte også op.

- Jeg er meget glad for, at det har været muligt at afholde denne her kalot-vandring fredeligt og i en rigtig god og positiv ånd, siger Dan Rosenberg Asmussen til bt.dk.

Han er meget glad for, at chikanen mod jøder i Danmark nu får opmærksomhed fra politisk side.

- Det her er et initiativ, vi blev nødt til at bakke op om, når vi nu har bedt de danske politikere om at engagere sig i den problemstilling, vi har set den sidste måneds tid, hvor konflikten mellem Israel og Hamas fører til hetz og overfald i de københavnske gader.

Blandt andet blev tre amerikanske turister med jødisk baggrund i slutningen af juli forulempet under en bytur i København. Tidligere i denne uge blev en vært fra Radio24syv antastet af en ophidset gruppering, da han forsøgte at gå en tur på Nørrebro iført kalot.

Demonstrationen blev på forhånd blevet udråbt som kontroversiel. Rasmus Jarlov er fra flere sider blevet advaret om, at begivenheden vil gøre mere skade end gavn.

- Der er fuld opbakning fra Det Jødiske Samfund. Synagogen har endda været så venlig at låne os kalotter, som vi kan bruge i arrangementet. Selvfølgelig er der enkelte modreaktioner, men det gør ikke noget indtryk på mig, sagde Rasmus Jarlov (K) fredag.

Overfor Berlingske Tidende undrede den 90-årige Svend Allan Horwitz sig. Han kalder sig ‘dansk heljøde’ og har aldrig oplevet antisemitisme i Danmark.

- Det er populisme og handler om at promovere sig selv. Det kalothalløj, det hører ingen steder hjemme. Demonstrationen er bare med til at trække konflikten mellem Israel og palæstinensere yderligere til Danmark og gøre det til en konflikt mellem jødiske og muslimske landsmænd. Det er da vanvittigt, en happening, hvor danske politikere klæder sig ud som jøder, siger Svend Allan Horwitz.