Instruktør Katrine W. Kjærs billeder af den ulykkelige Masho har skabt ramaskrig i Danmark og kunne have været vist et år tidligere. Foto: Fritjof film/Robin Skjoldborg, DFI
Instruktør Katrine W. Kjærs billeder af den ulykkelige Masho har skabt ramaskrig i Danmark og kunne have været vist et år tidligere. Foto: Fritjof film/Robin Skjoldborg, DFI Foto: Fridthjof Film

Niårige Masho, der blev landskendt i forbindelse med TV2s dokumentar ’Adoptionens pris’, skal holde jul med sine adoptivforældre og sin lillebror Roba. Det har familien oplyst til bt.dk.

Masho har boet på børnehjem i Danmark i snart to år, og der er ingen planer om, hvornår hun igen kan komme hjem til sine adoptivforældre og bo. Eller om hun overhovedet kommer hjem.

Men adoptivforældrene Gert og Henriette Vedsegaard besøger Masho et par gange om måneden, ligesom adoptivdatteren også kommer hjem på besøg. Her ser hun sin biologiske bror Roba, der stadig bor hos adoptivforældrene i Holbæk og nu går i 1. klasse. Og hele familien er næste gang samlet juleaften.

Masho 2

x

Til BT sagde Gert Vedsegaard ved en tidligere lejlighed:

- Der er ikke noget system i, hvor ofte vi ser Masho. Vi ser hende jævnligt, cirka hver 14. dag og ved højtider, og vi skal også være sammen alle sammen til jul.

TV2s meget omdiskuterede dokumentar blev sendt for to uger. Her fulgte mere end 1,2 mio. seere, hvordan det barnløse par, Gert og Henriette, tager til Etiopien for at adoptere Masho på 4 år og lillebroren Roba på 2.

Adoptivforældrene tager af sted fulde af forhåbninger og kærlighed. Men hurtigt må de indse, at det ikke er nogen nem opgave, de har kastet sig ud i. Den ældste, datteren Masho, har svært ved at falde til. Hun reagerer voldsomt udadtil og kan rasere sit værelse på få minutter. Hendes vrede, sorg og frustration over at være taget væk fra sine biologiske forældre til pludseligt at skulle bo i et parcelhus i Holbæk, vokser sig kun større og større. 

Både psykologer, læger og psykiatere mener, at hun har problemer med at knytte sig. Hun får derfor diagnosen tilknytningsforstyrrelse. Og efter to et halvt år, hvor forældrene i Holbæk føler, at de gentagne gange har råbt hjælp men ingen fået, foreslår kommunen, at hun bliver anbragt på en døgninstitution. I dag bor Masho derfor på et dansk børnehjem og ser kun sine adoptivforældre hver 14. dag. Og hendes lillebror endnu mindre.

Sideløbende følger man de biologiske forældre, Sinknesh og Hussen. i Etiopien, der er kærlige forældre til fem børn, men som er HIV positive og har fået at vide, at de skal dø inden for fem år. De bliver derfor overtalt af et børnehjem og den danske organisation DanAdopt til at give to af deres børn væk til det danske forældrepar fra Holbæk. Blandt andet med argumenter som:

- Tænk bare, at jeres børn kan blive præsidenter, ingeniører eller læger en dag og måske vende tilbage til Etiopien.

I dag, mere end fire år efter, lever de biologiske forældre stadig. De arbejder og er i bedring på grund af medicin. Men de er efterladt med en stor sorg og er fortvivlede over, at de ikke hører om nyt fra deres børn. De er blevet lovet, at de alene det første år vil få tre rapporter med billeder om, hvordan det går deres børn. Men de hører intet.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.