Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Danmarks Kronprinsesse har en helt særlig tiltrækningskraft på børn. Det beviste Mary endnu engang, da hun tirsdag indviede Trygfondens Familiehus ved Aarhus Universitetshospital.

Ved indgangen blev hun mødt af syge børn med blomster i hænderne. Saksen med hvilken hun skulle klippe snoren over blev overrakt af Oliver, der er blevet opereret for kræft.

Men også de raske børn fik lidt af det majestætelige overskud, som Danmarks kommende dronning har så rigeligt af.

Under talerne kom lille Nicklas Hedengran på fem år hen til Kronprinsessen og tog hendes hånd. Alva kom også hen og stillede sig ved Mary. De to børn er ikke selv syge, men har det til fælles, at deres søskende lider af hjertesygdomme. Og netop søskende til syge børn, har det ofte svært og bliver nemt overset. Det fortæller Vinni Stenholt, der er daglig leder af Trygfondens Familiehjem.

»De bliver skyggebørn, fordi der naturligt nok er stort fokus på det syge barn. De kan godt blive lidt indadvendte og føle, at deres problemer ikke er store nok til at blive taget alvorligt. Ofte vil de heller ikke gøre deres forældre mere kede af det, end de allerede er, så de går tit og putter med ting. Derfor er det godt, at de på familiehjemmet kan skabe relationer til andre voksne og få talt om deres problemer;« fortæller Vinni Stenholt.

Trygfondens Familiehus er et sted, hvor familier med langtidsindlagte børn har mulighed for at bo sammen under en længere indlæggelse. Undersøgelser har vist, at familier med syge børn er mere udsatte for skilsmisser, og det er håbet, at Trygfondens Familiehus vil kunne hjælpe familier til at holde bedre sammen i den svære tid med hospitalsindlæggelser. Familiehuset har ikke kun fokus på de syge børn, men også på de raske, hvis barndom bliver præget af deres søskendes sygdom.

50 frivillige arrangerer ture og aktiviteter for de raske børn.

»Det giver dem mulighed for at få kammerater og være børn i stedet for bare at sidde på sygehuset,« siger Vinni Stenholt.

Britiske undersøgelser har vist, at børn med alvorligt syge søskende har større risiko for at få personlige problemer som depression og lavt selvværd. I Danmark er der ingen forskning på området, men i de senere år er der kommet større fokus på problemet, og der er blandt andet oprettet søskendegrupper.

Under sit besøg lyttede Kronprinsessen interesseret til både syge og raske børn og deres forældre.

»Hun var simpelthen så nærværende og utroligt lyttende. Historierne gjorde et stort indtryk på hende, og hendes tidsplan skred, så hun endte med at være her meget længere end planlagt. Hun gav alle en fantastisk oplevelse med sit nærvær,« fortæller Vinni Stenholt.