Der er for nylig faldet to principielle domme imod foldeknive, der kan åbnes med én hånd. Dermed er knive, som findes i multiværktøjer og proptrækkere, højst sandsynlig blevet ulovlige. Èn af de mange danskere, der bliver ramt af den nye tolkning af knivloven, er Martin Poulsen, som uden held har forsøgt at aflevere sine ulovlige knive til politiet.

Efter en jæger fra Vestfyn i mandags fik en bøde på 100.000 kroner for at være i besiddelse af ulovlige foldeknive, ringede 41-årige Martin Poulsen til politiet for at høre, hvad han skulle gøre med de nu ulovlige foldeknive, som han bruger til jagt. Men det var et noget vagt svar, han fik fra Midt- og Vestjyllands Politi:

»Jeg ringede, fordi jeg nødigt ville gøre noget forkert. Men jeg fik faktisk ikke noget brugbart svar. Jeg kunne godt komme ned og aflevere knivene på stationen, men så risikerede jeg i følge betjenten at miste min jagttilladelse, da de ville blive nødt til at oprette en sag i forbindelse med indleveringen. Da jeg så spurgte ind til, om jeg bare kunne beholde knivene, fik jeg at vide, at så ville jeg ’handle i ond tro’. Det er noget makværk. Jeg har jo hverken lyst til at miste min jagttilladelse eller ’handle i ond tro’, så hvad skal jeg gøre? Politiet kunne i hvert fald ikke svare på det. Det virkede også til at frustrere dem, at de ikke kunne give et svar, jeg kunne bruge til noget,« siger han.

Betjenten, som Martin Poulsen snakkede med, forklarede, at hvis han skulle støde på problemer i forbindelse med knivloven, kunne man håbe, at han mødte en fornuftig betjent og ikke en regelrytter. Men det er en uholdbar situation, mener Martin Poulsen:

»Det er jo det rene lotteri. Jeg kan rent faktisk ikke vide, om jeg bliver straffet for at eje de helt almindelige lommeknive, som jeg bruger til jagt og hobby. Jeg risikerer jo både store bøder, inddragelse af knivene og at miste mit jagttegn,« siger han.

Efter opkaldet til politiet var Martin Poulsen så frustreret over, at de ikke kunne hjælpe ham i hans forsøg på at være lovlydig, at han lavede et opslag på Facebook med et resumé af samtalen med politiet samt et billede af knivene. Opslaget er nu blevet delt omkring 4000 gange, hvilket vidner om en stor interesse for problemet.

Martin Poulsens opslag på Facebook har haft stor interesse blandt brugerne. Opslaget er blevet delt knap 4.000 gange.
Martin Poulsens opslag på Facebook har haft stor interesse blandt brugerne. Opslaget er blevet delt knap 4.000 gange. Foto: Facebook - Martin Poulsen
Vis mere

41-årige Martin Poulsen har haft jagttegn, lige siden han var 16 år. Og i al den tid har han været ejer af den slags knive, som der tidligere på måneden er faldet principielle domme imod. Han mener den nye tolkning af knivloven, rammer de helt forkerte:

»Der er noget skævt ved den måde, man tolker loven på. Enhver spejder eller jæger kan lovligt gå rundt med en dolk på over 12 cm uden problemer, mens små helt almindelige lommeknive eller proptrækkere, som findes rundt om i de fleste danskeres hjem, nu er ulovlige. Det giver ingen mening. Knivloven rammer ikke banditter men helt almindelige mennesker. Ja, det er bare min mening,« siger han.

Våbenafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi bekræfter overfor bt.dk, at der på nuværende tidspunkt ikke er frit lejde for indlevering af ulovlige knive. Frit lejde betyder, at borgere frit og anonymt kan aflevere knivene. Men derudover vil våbenafdelingen ikke kommentere på, hvordan de råder borgerne i forhold til de ulovlige knive.

Indtil videre er der i Danmark faldet dom i to sager omkring foldeknive, der kan åbnes med én hånd. Dommene har også haft indvirkning på salget af knive, da Dansk Supermarked i forbindelse med dommene har fjernet knivværktøj fra hylderne, mens de undersøger, om de er ulovlige.