»Modgang kommer der forhåbentlig ikke ret meget af.«

Sådan sagde 25-årige Marlene Sørensen Baatz ifølge Lokalavisen Esbjerg til sin mand Karsten under parrets bryllup hjemme i deres have en junidag i 2013. Ordene faldt efter, at de havde svaret 'ja' til præstens spørgsmål om, hvorvidt de lovede at leve sammen i medgang og modgang.

Fremtiden så da også lys ud for Marlene Sørensen Baatz i sommeren 2013. Hun og Karsten Sørensen Baatz havde netop købt et hus ved Ansager lidt nordøst for Esbjerg, og sammen havde de to dejlige børn, Celina og Sebastian.

Men skæbnen ville det helt anderledes, end Marlene Sørensen Baatz havde forestillet sig. Blot fire dage efter brylluppet opdagede hun en knude i sit venstre bryst. Det blev startskuddet til en lang og sej kamp mod kræften, som hun desværre netop har tabt. Marlene Sørensen Baatz blev kun 28 år gammel. Hun efterlader sig to små børn og manden Karsten.

Det skriver JydskeVestkysten.

Dette er historien om det opslidende forløb, Marlene har været igennem, og hendes ukuelige vilje til at kæmpe til det sidste og aldrig lade sygdommen vinde kampen over hendes positive sind. For hun havde overskud til at dele ud af sine følelser helt til det sidste i interviews med JydskeVestkysten og Lokalavisen Esbjerg. Marlene Sørensen Baatz hjalp også andre unge kræftramte med at leve bedst muligt med den forfærdelige sygdom ved blandt andet at vise sin nøgne overkrop frem i kampagnen 'Del dit ar' for Ung Kræft.

Skulle lære at elske sin krop igen

Kort efter at Marlene Sørensen Baatz havde opdaget knuden i sit venstre bryst kom lægernes dom. Og den var hård. Hun havde brystkræft og skulle i behanding. Omgående. Den dengang kun 25 år gamle kvinde måtte igennem hele turen: Kemoterapi, operation og stråler.

Blot et halvt år efter brylluppet i haven måtte Marlene Sørensen Baatz få sine bryster fjernet. Selvom det var et hårdt slag, nægtede hun at lade sig slå ud. I stedet fik hun vendt indgrebet til noget positivt - både for sig selv og andre.

»Det har været vigtigt for mig at lære at elske min krop igen. Nogen har måske egentlig slet ikke haft lyst til at se det, men det har hjulpet mig rigtig meget til at erkende, at det jo er sådan, jeg ser ud i dag. Og det har virket. Jeg har det rigtig godt med min krop, og kigger både på mig selv i spejlet og går også stadig i bad med min mand,« sagde Marlene Baatz til Lokalavisen Esbjerg i 2014.

Kort forinden havde hun vist sin nøgne overkrop frem i Ung Kræfts kampagne 'Del dit ar'. Det på én gang stærke og skrøbelige billede blev set af over 500.000 danskere på Facebook. Hun blev også leder af Ung Kræfts nystartede afdeling i Esbjerg, hvor andre unge kræftramte fik glæde af hendes hjælp og rådgivning. Hun åbnede op over for medierne og fortalte hudløst ærligt om smerterne, fortvivlelsen og frygten, men også håbet om at blive helt rask.

»Folk tænker ikke over, at jeg ikke kan holde til det samme som andre i min aldersgruppe. Når der eksempelvis er øjeblikke, hvor jeg skal løfte mine børn, men ikke kan, så er der forældre, som ikke forstår hvorfor, fordi jeg er ung. Derfor er det så vigtigt, at der bliver sat fokus på unge med kræft,« sagde hun til BT i forbindelse med lanceringen af kampagnen.

Med dette stærke billede blev Marlene Sørensen Braatz en af frontfigurerne i Ung Kræfts kampagne 'Del dit ar' i 2014. Hun var erklæret sygdomsfri, da billedet blev taget, men kræften vendte tilbage endte med at koste hende livet.
Med dette stærke billede blev Marlene Sørensen Braatz en af frontfigurerne i Ung Kræfts kampagne 'Del dit ar' i 2014. Hun var erklæret sygdomsfri, da billedet blev taget, men kræften vendte tilbage endte med at koste hende livet. Foto: Christina Sørensen
Vis mere

Marlene Sørenesen Baatz var i den grad med til at gøre danskerne opmærksomme på, at kræft ikke kun rammer gamle mennesker, og det var medvirkende til, at hun i 2014 modtog Opmuntringsprisen af kvindeorganisationen Zonta og Lokalavisen Esbjerg.

Og der var flere gode nyheder til den modige kræftpatient. Behandlingerne og operationen virkede efter hensigten, og Marlene Baatz blev erklæret sygdomsfri i 2014.

Uhelbredeligt syg

Desværre skulle det vise sig at være en stakket frist. Marlene Sørensen Baatz bar det frygtede Brca-gen, som forøger risikoen for, at man udvikler kræft igen - selv efter at være erklæret rask. Og det var præcis, hvad der skete for Marlene Sørensen Baatz.

Under et tjek i 2015 viste det sig, at kræften var kommet tilbage. Og den havde spredt sig til lymfesystemet. Trods gentagne behandlinger blev kræften ved med at sprede sig, og til sidst måtte lægerne give Marlene Sørensen Baatz den deprimerende besked: Du er uhelbredeligt syg af brystkræft.

Behandlingerne stoppede, og i stedet blev Marlene Sørensen Baatz sammen med sine to børn og manden Karsten nødt til at indstille sig på, at hendes liv snart ville være omme. I et interview med JydskeVestkysten i slutningen af juli lod Marlene Sørensen Baatz forstå, at hun næppe ville overleve sommeren.

Men i stedet for at lade smerterne i krop og sjæl få overtaget, ville hun leve i nuet og være så positiv som muligt for på den måde at få det bedste ud af sine sidste stunder sammen med sine børn og manden Karsten Sørensen Baatz.

Karsten Sørensen Baatz tog sygeorlov så familien kunne være så meget sammen som overhovedet muligt den sidste tid. Han måtte til sidst hjælpe Marlene Sørensen Baatz med alt det praktiske, for kræften havde suget al energi ud af hendes krop. Til gengæld brugte hun den sidste tid på at forberede børnene Celina og Sebastian på, at mor snart skulle dø - men at hun altid vil være i deres hjerter og kigge ned på dem oppe fra himlen.

»På en måde er jeg utroligt taknemmelig for, at jeg har muligheden for at forberede dem stille og roligt på, at der kommer en dag, da jeg ikke er her mere. Jeg bliver trods alt ikke bare flået fra dem, som hvis jeg var død i en trafikulykke. Jeg har lidt tid til at forberede dem på det og fortælle dem, at jeg altid vil være i deres hjerter, og at jeg altid vil sidde deroppe og kigge ned til dem,« fortalte Marlene Sørensen Baatz til JydskeVestkysten.

Hun sov stille ind i starten af september.