Vi har i høj grad udliciteret vores hukommelse til smartphones og computere, og derfor er de fleste holdt op med at huske selv kæresters og bedste venners telefonnumre. Det er dumt.

For alt tyder på, at vi bliver dårligere til at tænke store tanker, når vi ikke længere kan huske en pind.

Men 23-årige Martin Aarøe Nissen fra Aarhus har trænet en teknik, der hjælper ham til at huske ufatteligt godt.

Han er i stand til at huske 22.544 decimaler ad Pi.

Journalisterne Troels Donnerborg og Jesper Gaarskjær er taget til VM i hukommelse med Mark Aarøe Nissen, der er Danmarks bedste memorist.

Det er der kommet singlen ‘Manden, der kan huske alt’ ud af. En single er en blanding mellem en artikel og en bog, og ‘Manden, der kan huske alt’ udkommer 28. februar på Zetland.

I december 2013 blev Mark Aarøe Nissen stormester i at huske.

At blive stormester kræver, at man opfylder tre betingelser. Man skal huske rækkefølgen af 1.000 tilfældige cifre på under en time. Så skal man huske rækkefølgen på et spil kort på under to minutter. det klarer Mark Aarøe Nissen på 51 sekunder. Og det sidste er, at man skal kunne huske mere end ti pakker kort på en time. Det vil sige 520 spillekort.

Selvom ikke alle vil kunne blive stormestre i at huske, så kan alle ifølge Mark Aarøe Nissen træne sig op til at blive bedre til at huske.

- At lære at huske nogle praktiske ting, som at huske en indkøbsliste, det kan man lære rimeligt hurtigt. Det kræver ikke så meget. Og at huske navne og ansigter, det kan man også lære at huske hurtigt, siger Mark Aarøe Nissen.

Teknikken er, at man kobler billeder på det man gerne vil huske.

- Hvis jeg skal huske et navn, så plejer jeg at knytte et billede til navnet, der minder lidt om navnet, så jeg gør navnet til et konkret visuelt billede. Hvis der er en der hedder Karoline for eksempel, så tænker jeg på karry, fordi ordet karry er et meget visuelt og konkret billede, og for mig minder det lidt om Karoline. I hvert fald nok til at jeg vil associere med det. Så hver gang jeg ser personen, så har jeg det her billede, og når billedet popper op, så kan jeg regne ud, hvad navnet måtte være. Hvis det er en som hedder kamilla så vil jeg tænke på en kamel, fortæller Mark Aarøe Nissen, der til daglig læser matematik på Aarhus Universitet.

Hvad tænker du på, når du laver det med kortene?

- Der bruger jeg mit eget system som tager udgangspunkt i følelser. Jeg har bestemte følelser for kortene, når jeg ser hjerter tre kombineret med hjerter syv, så har jeg en helt bestemt følelse for det. Når jeg så skal genkalde dem, så går jeg de her følelser igennem, og så vil jeg kunne regne ud, hvilke kort det er.

Selvom han hurtigt kan memorisere utrolige mængder information, så betyder det ikke, at han går og husker på det bagefter. Det han ikke vil huske, bliver glemt igen.

- Jeg kan huske det resten af livet, hvis jeg vil. Men rækkefølgen af et spil kort vil jeg jo ikke gå og huske på, når jeg først har genkaldt dem. Men hvis jeg ønskede, at det skulle blive hængende, så ville jeg nok repetere det, så det blev limet bedre fast, så jeg kan huske det i lang tid, forklarer Mark Aarøe Nissen.