Har du oplevet noget lignende eller været udsat for en æresrelateret konflikt? Så skriv til os på 1929@bt.dk eller på Facebook.

19-årige Mariam har boet i Danmark næsten hele sit liv. Hun har gået i dansk vuggestue, børnehave, folkeskole og nu gymnasium. Men Mariam er ikke som alle andre unge. Hendes forældre er iranske og har haft svært ved at tilpasse sig livet i Danmark, og derfor bor hun nu i et sikkert hus langt væk fra dem, fortæller hun i P1-programmet 'Geetisk Råd'.

I hjemmet blev Mariam angiveligt udsat for vold og kontrol fra hun var cirka 10 år gammel. Det var på det tidspunkt, hun begyndte at ville leve det samme liv, som hendes veninder i klassen, skriver DR.

Hun fortæller, hun ville gerne gå til fester, have drengevenner og helt normale pigeveninder, fuldstændig ligesom sine jævnaldrene.

Mariam mener, hendes forældre havde svært ved at kapere, at deres datter ønskede sig et dansk liv. De frygtede angiveligt, at hun ville blive for dansk, og derfor begyndte især hendes far at udøve voldsom social kontrol over hende.

Han tævede hende, rev hende rundt i håret, sparkede hende, slog hende og spyttede på hende.

»Hvis jeg kom hjem med en strømprocent på min telefon på under 60, så bad jeg nærmest til gud om, at han ikke skulle slå mig. Det var over sådan noget latterligt noget, som at jeg ikke havde spist min madpakke, fordi: ’Hvem har nu købt en madpakke til dig?’ eller: ’Hvem har du SMS’et med, siden din strømprocent er så lav?« fortæller hun.

Har du oplevet noget lignende eller været udsat for en æresrelateret konflikt? Så skriv til os på 1929@bt.dk eller på Facebook.

På grund af den sociale kontrol og volden i hjemmet, havde Mariam angiveligt svært ved at følge med i skolen. Hun var kommet et par afleveringer bagud og ville undskylde overfor sin lærer.

Men hun nåede knapt at åbne munden, før hun brød ud i tårer og fortalte det hele.

Mariam fortæller, hun ellers ikke græd. Hun havde fået at vide af sin far, at hun ikke måtte græde, når han slog hende, og derfor havde hun lært sig selv at holde tårerne tilbage.

Den 19-årige kvinde er blot én af 363 personer, der sidste år henvendte sig til RED-Safehouse, som er et sikkert sted for personer, der er udsat for æresrelaterede konflikter.

Antallet af unge, der henvender sig til RED-Safehouse stiger år for år. Ikke fordi der er flere unge, der bliver mishandlet i hjemmet, men fordi flere og flere får øjnene op for, at der er hjælp at hente, fortæller formanden for RED-Safehouse Anita Johanson.

Ifølge hende handler det om, at de unge skal være bedre til at sige fra overfor deres forældre i en ung alder ligesom alle andre unge, og forældrene skal lære, at unge i Danmark har rettigheder, som skal overholdes.

I dag har Mariam tilgivet sine forældre. Hun forstår, at de har haft svært ved at tilpasse sig livet i Danmark, og at hendes far lider af PTSD (Post-traumatisk stress syndrom, red.) som følge af hans tid i den iranske hær.

Hun er heller ikke i tvivl om, at de elsker hende, de kan bare ikke finde ud af at vise det, siger hun.

Mariam er et opdigtet navn af hensyn til hendes sikkerhed. Det har ikke været muligt for BT at få bekræftet Mariams historie af RED-Safehouse.