Else Rye døde af en Omniscan-forgiftning den 18. oktober 2009 kl. lidt over halv ni om morgenen. Da bad hendes mand og voksne datter lægerne om at slukke for respiratoren, som var det eneste, der stadig holdt Else Rye i live.

Først mere end halvandet år senere finder Jørgen Dahl og datteren Maria ud af, at firmaet bag Omniscan, GE Healthcare, har skjult forskningsresultater fra dyreforsøg og interne forskningsrapporter. Resultater, som klart dokumenterede, at Omniscan var et farligt produkt.

- Jeg blev dybt rystet, lige da jeg hørte det. Her nogle dage senere, så er jeg mere vred end noget andet, siger Jørgen Dahl nogle dage efter at, B.T. besøgte ham i hans lejlighed og viste ham en række sagsakter fra det amerikanske advokatselskab John Restaino Law Firm.

Af sagsakterne fremgår det, at GE Healthcare kendte til forskning, hvor rotter og kaniner blev alvorligt syge af Omniscan, samt at firmaet havde viden om, at det livsfarlige stof gadolinium lækkede ud i kroppen efter nogen tid. Oplysninger, som de holdt skjult for myndighederne i Danmark.

- Jeg synes, det er så horribelt. Det er ligesom et rovmord, hvor man helt kynisk tænker på pengene og så accepterer, at det vil koste nogle patienter livet, siger Jørgen.

- De personer, som er ansvarlige for det her, burde se nogle af de patienter, som det har ramt. Men jeg tvivler på, om det ville få dem til at angre det, de har gjort, siger Maria.

Tæt på et mirakel

Else Rye var en af de første danskere, der fik en nyretransplantation. Det skete i 1979. Få år efter fødte hun sin datter Maria, hvilket var noget nær et medicinsk mirakel for en nyretransplanteret patient på den tid.

I 2004 fik Else konstateret tarmkræft, og hendes nye nyre holdt op med at fungere. Det var her hun fik Omniscan to gange og blev efterfølgende alvorligt syg.

- Else var en stærk kvinde. Hun klagede aldrig over noget og så altid på det positive i tilværelsen. Selv da hun sad i kørestol og havde smerter, siger Jørgen om sin afdøde hustru.

Jørgen Dahl er tidligere trådt frem i medierne, også i B.T., med sin historie om, hvordan han mistede sin kone til en livsfarlig Omniscan-forgiftning. Men hidtil har både han og hans datter Maria troet, at der udelukkende var tale om, at den danske Lægemiddelstyrelse havde lavet en række procedurefejl, da produktet blev godkendt til brug på nyresvage patienter. Det er også korrekt. Men de havde aldrig troet, at der lå mere kyniske tanker bag.

Kriminelt


- Jeg savner min mor hver dag. Men noget af det, som jeg har det dårligst med, er faktisk, at det lykkedes dem at komme igennem med det produkt. At det bare gik igennem systemet. Det må aldrig ske igen. Der skal tydeligvis være en bedre kontrolinstans, der undersøger alle de data, som firmaet ligger inde med, siger Maria.

Jørgen Dahl håber, at indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder følger op på de nye oplysninger og sikrer sig, at firmaer ikke længere kan holde oplysninger skjult på den måde, som det er sket i Omniscan-tilfældet.

- Jeg håber, at de vil være interesserede i at få det opklaret. Det er jo kriminelt. Noget af den værste slags, som man kan forestille sig, siger Jørgen Dahl.