132 klassiske sangerinder i fælles manifest. Alvorligt, siger chef for Det Kongelige Teater.

#Metoo-tsunamien rammer nu for alvor også Danmark. Nærmere bestemt den klassiske musikscene. 132 sangerinder, der har til fælles, at de har eller har haft job i opera- og koncerthuse, afslører i et fælles manifest, at overgreb og seksuelle tilnærmelser er udbredt.

’Jeg har oplevet en instruktør sige til mig, at hans premiereaften ville blive perfekt, hvis jeg smed tøjet.’

Sådan lyder en af de mange anonyme historier i manifestet.

’Tavshedskulturen er også udbredt i den danske klassiske sangerverden – på operascenerne, i uddannelsesinstitutionerne og på koncertscenerne. Også i Danmark udråbes mandlige stjernesolister, dirigenter og instruktører til genier og deres tilnærmelser, overgreb og ydmygelser bagatelliseres, undskyldes og bortforklares’, står der også.

Den såkaldte #Metoo-bølge rejste sig i den amerikanske filmbranche. Siden har især kvinder over hele verden delt deres historier om seksuelle overgreb af magtpersoner.

‘De fleste af os er freelancere og lever med konstant bekymring for ikke at blive tilbudt mere arbejde. Når man er nem at skifte ud, har man ikke råd til at være besværlig,’ skriver kvinderne i manifestet, stjerner som Ditte Højgaard Andersen, Irene Theorin og Ylva Kihlberg også har underskrevet.

En af underskriverne er Nina Sveistrup Clausen. Hun er sanger i Den Kongelige Opera, og hun er blevet overrasket over omfanget af episoder.

»Folk taler jo ikke om det,« siger Nina Sveistrup Clausen, der omvendt også har hørt historier om, at nogle bruger deres seksualitet til at få en fordel i branchen:

»Det er jo den side, hvor kvinderne selv kan være seksuelt inviterende for at opnå en fordel, men det retfærdiggør ikke, at der er mange dirigenter og folk i magtpositioner, som bruger den magt, de har.«

Chef for Det Kongelige Teater Morten Hesseldahl tager manifestet 'meget alvorligt'.

»Manifester her afdækker først og fremmest et problem, som retter sig mod de sangere, der arbejder som freelancere, som ofte er mere udsatte end fastansatte, fordi de ikke skal kæmpe for fortsat beskæftigelse,« siger Morten Hesseldahl:

»Vi tager det alvorligt, fordi ansvaret er vores. Derfor hilser jeg manifestet velkomment, så det her ikke sker i det skjulte, og at der kommer en bevågenhed omkring det, så det netop ikke bliver en tavshedskultur.«

Det er første gang i Danmark, at så mange kvinder står frem sammen om en krænkelseskultur mellem chef og medarbejder i Danmark. 490 norske skuespillerinder, 653 svenske sangerinder, 4.445 svenske jurister, 1300 kvinder i svensk politik og 456 svenske skuespillerinder har i den forløbne tid publiceret fælles opråb mod sexchikane og overgreb i deres brancher.