Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du glemmer at rydde sneen. (Arkivfoto) (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2011)
Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du glemmer at rydde sneen. (Arkivfoto) (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2011) Foto: Claus Fisker

Det meste af landet er dækket af et fint hvidt tæppe af sne, men det kan blive en dyr omgang, hvis du glemmer at rydde det.

Sneen ligger flot over det meste af landet, men de fine hvide fnug og den bidende kulde kan skabe problemer for grundejere, viceværter og ikke mindst fodgængere.LÆS OGSÅ:Det iskolde vintervejr og den nyfaldne sne giver glatte fortov, trapper og veje, hvilket får folk til at miste fodfæste og skøjte af sted. I værste fald kan folk komme slemt til skade - og derfor søge om erstatning.

Og det kan blive dyrt for grundejeren.

- Hvis man forestiller sig et brud, som giver et varigt men på fem procent, som er grænsen for, hvornår man får 'varig men-erstatning,' så er vi hurtigt oppe over et par hundrede tusinde kroner i erstatning, siger Tenna Westergaard, der er konsulent ved Forsikringsoplysningen Forsikring og Pension.

Og det er grundejeren, som har ansvaret for, at fortovet er ryddet for sne og sikre, at der er fremkommeligt og ikke glat - det gælder også på trapperne op til ejendommen.


LÆS OGSÅ:
SNEKAOS.

 

Reglerne lyder, at der fra 7.00 morgen til 22.00 om aftenen (søndage fra 8.00 til 22.00) skal være ryddet sne. Men det betyder ikke, at du skal haste hjem fra arbejde, så snart det hvide fnug begynder at falde.

- Hvis man har ryddet sne, inden man tager på arbejde, og gør det igen når man kommer hjem, så har man stadig overholdt sine forpligtigelser, selvom der skulle falde sne i løbet af dagen, siger Tenna Westergaard.

Hun fortsætter:

- Er man erhvervsdrivende og har en forretning, så skal man derimod rydde i løbet af dagen, hvis der falder sne i butikkens åbningstid.    

Hvis man er så uheldig at glide på et ikke ryddet, isglat fortov, er det som udgangspunkt grundejeren, der skal betale erstatning.

Og der findes flere forskellige slags erstatninger.
 
- Der er erstatning for 'svie og smerte.' Det er omkring 180 kroner per dag, man er sygemeldt med faldskaden. Så er der 'tabt arbejdsfortjeneste,' 'varig men-erstatning' og hvis det går rigtig galt, så er der 'tabt erhvervsevne-erstatning,' siger Tenna Westergaard.

Bor du til leje, har du som udgangspunkt ikke ansvar for at rydde sne, medmindre det står i din lejekontrakt.

Tenna Westergaard fortæller, at mange, via deres parcelhusforsikring eller ejendomsforsikring, er dækket, hvis uheldet er ude, og en person falder på ens glatte og sneklædte fortov. 
   
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.