Lyt til artiklen


Mere end hver tredje kvinde mellem 20 og 24 år, som får afbrudt en graviditet, har tidligere fået en abort.En abort kommer ikke altid alene. Mere end hver tredje kvinde mellem 20 og 24 år, som får afbrudt en graviditet, er genganger og har tidligere fået en abort, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

- Det har overrasket os temmelig meget, at der er så mange gengangere, og det understreger et behov for stærkere rådgivning, siger overlæge Charlotte Wilken-Jensen.

Hun har siddet med i følgegruppen bag Sundhedsstyrelsens undersøgelse af aborter blandt unge kvinder.

Baggrunden for undersøgelsen er den fortsatte stigning i aborttallet blandt de 15-24-årige kvinder gennem de seneste 10 år, hvor antallet af aborter generelt er uforandret.

Halvdelen af alle de uønsket gravide brugte ikke prævention Den anden halvdel gjorde, men havde for eksempel glemt en p-pille.

- Det går galt med præventionen, og det kan føres tilbage til seksualundervisningen, siger læge Christian Graugaard, der er formand for Sex og Samfund.

- Den fungerer ikke i folkeskolen, og den er helt fraværende på ungdomsuddannelserne, hvor hovedparten af de unge faktisk bliver seksuelt aktive.

Ifølge Charlotte Wilken-Jensen, som er overlæge på Roskilde Sygehus, bruger kvinderne ikke bevidst abort som prævention.

Af de 16.000 aborter i 2009 var de godt 6.600 blandt unge mellem 15 og 24 år.

/ritzau/