Én ud af fire danskere mener, at forældre er for blødsødne, når det gælder opdragelse af deres børn. Men børn i dag er slet ikke modtagelige over for straf og skældud.

Ingen dessert og så på hovedet i seng. Forældre i dag burde ty til hårdere metoder, når børnene ikke gør, som der bliver sagt. I hvert fald hvis man spørger danskerne, skriver Berlingske.

I en rundspørge, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske, svarer knap en fjerde­del af de adspurgte, at forældrene i deres omgangskreds er for slappe i koderne, når det gælder børneopdragelse.

Men straf er slet ikke vejen frem, når det gælder børneopdragelse. Sådan lyder det fra tidligere børnerådsformand, børne- og familie­forsker Per Schultz Jørgensen.

- Begrebet straf hører sammen med den autoritære opdragelse, hvor forældre satte sig igennem ved hjælp af magt og dresserede børn ved at straffe dem fysisk eller på andre måder. Sådan opdrager vi ikke længere. Derfor er strafbegrebet blevet en fremmed fugl, siger Per Schultz Jørgensen.

Han forklarer, at vejen frem i nutidens børne­opdragelse er at sætte sig ned med barnet, hvis det har gjort noget forkert, og få barnet til at forstå, hvorfor opførslen er forkert.

En anden vej er, at barnet skal tage konsekvenserne af sin adfærd – selv rydde op, selv gøre rent efter sig, selv klare de opgaver, som er udsat og udsat – hvis ansvaret skal indlejres i barnet, skal det være i forhold til virkelig­hedens verden.

- Det kan være ved hjælp af en reprimande eller en grad af bebrejdelse, men decideret skældud virker i bedste fald ikke. Det kan faktisk have den modsatte effekt og avle mere trods, siger Per Schultz Jørgensen.

Han bliver bakket op af Pia Beck Rydahl, familieterapeut og forfatter til bøgerne »Tweens« og »Teenpower«.

- Børn i dag vil gerne mødes i øjenhøjde, og derfor fungerer den straffende bestemmer-rolle dårligt i dagens samfund, hvor børnene er kompetente og selvstændige og heldigvis kæmper for ligeværdigheden, siger hun.

I Gallup-undersøgelsen har forældre også svaret på, hvilke sanktioner de tyr til, når ord og gode argumenter har vist sig at være utilstrækkelige. Danske forældres foretrukne sanktion udover en reprimande er at fratage børnene privilegier som for eksempel telefon eller internet. Men det er en dårlig idé, siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

- Fratagelse af privilegier fører ikke meget med sig. Så opdrager du med angst, usikkerhed og skam. Barnet bliver bange for dig. Så ser vi faktisk, at børn begynder at rapse og lyve lidt. Det bliver luskebørn, fordi forældrene har kørt en for stram disciplin, siger hun.

I stedet peger Margrethe Brun Hansen på, at forældrene tidligt i barnets liv skal vise barnet, at det er forældrene, der bestemmer.

- Der er ingen børn, der altid gør, som vi siger til dem. Men man skal ikke være bange for at tage den åbne konflikt, hvor børnene må mene, hvad de vil, men i sidste ende er det dig, der bestemmer, siger hun.