Op mod 300.000 danskere er påvirket fysisk af skimmelsvamp. Minister understreger, at kommunerne har pligt til at handle.

Skimmelsvampen blomstrer i danske boliger. På landsplan regner man med at mere end hver 10. lejebolig er ramt, og dertil kommer udbrud på skoler og arbejdspladser. Det skriver BT.

Samlet regner man med, at 300.000 danskere er syge på grund af skimmelsvamp. Og det er fortrinsvis allergikere, fortæller speciallæge John Arnved fra Lunge- og Allergiklinikken i København.

»Jeg kan som lungelæge tage blodprøver og konstatere, hvilke skimmelsvampe der er tale om. Skimmelsvampene afgiver giftstoffer, som påvirker det neurologiske system i kroppen. Det betyder, at folk bliver trætte, mister korttidshukommelsen, og at de ikke kan koncentrere sig og multitaske. Men de bevarer intelligensen, så de bliver sindssygt frustrerede af det,« siger John Arnved.

Hans erfaring er, at skimmelsvamp ofte forekommer i de billigste boliger, hvor en alenemor med to børn ofte ikke har ressourcer til at kæmpe for at komme af med problemet.

Folketingsmedlem Søren Pind (V) fortalte i den forgangne uge om sin årelange kamp mod konsekvenser af skimmelsvampeangreb.

Både i forhold til følgesygdomme og i forhold til at opnå erstatning fra forsikringsselskabet.

Siden har flere danskere bidraget med lignende oplevelser. Flere fortæller, at det både er en kamp at få udlejer til at fjerne skimmelsvampen og at få kommunerne til at leve op til tilsynspligten og gøre noget ved problemet.

I Lejernes Landsorganisation fortæller cheføkonom Jesper Larsen, at lejernes problem er, at kommunerne ikke følger op eller gør det for langsomt.

»Og så kunne jeg ønske mig, at lovgivningen blev ændret, så kommunerne var forpligtet til at hyre uvildige, professionelle firmaer til at undersøge for skimmelsvamp i stedet for deres egne ansatte. Det ville fjerne mistanken om, at kommune og boligselskaber rotter sig sammen for at undgå udgiften til kondemnering og genhusning,« siger Jesper Larsen.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) kræver handling af kommunerne.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at ingen skal bo i en sundhedsfarlig bolig. Det er udlejers ansvar, at der ikke er skimmelsvamp, men kommunen har både tilsynspligt og pligt til at handle. Og det forventer jeg, at de gør. Jeg skrev til kommunerne allerede sidste sommer og skar reglerne ud i pap for dem,« siger Carsten Hansen.

Han mener, at de nuværende regler er klare nok. Der er ingen undskyldning for ikke at gribe ind, mener han.