Malou Aamund rykker efter fem år i den danske Microsoft-ledelse op og får ansvaret for Microsofts Windows-forretning i Vesteuropa.

Om et par uger indtager Microsofts danske driftsdirektør Malou Aamund topposten i den amerikanske softwaregigants vesteuropæiske organisation, hvor hun bliver direktør for hele Windows-området.

Malou Aamund, der er 47 år, får fra 1. april ansvaret for Windows-udviklingen - både software og hardware - i 12 vesteuropæiske lande, efter at hun de seneste fem år har været en del af Microsofts danske ledelse.

»Det er Microsofts største region uden for USA, og Vesteuropa er Microsofts mest avancerede teknologimarked. Derfor kikker hovedkvarteret utroligt meget til os, når der skal lægges ny strategi. Derfor går jeg til opgaven med ydmyghed, nysgerrighed og åbenhed over for, hvad der foregår i de enkelte lande. Fremtiden defineres dér, ikke altid i et teknologisk hovedkontor. Jeg skal finde en måde at arbejde på, så vi skaber innovation og læring på tværs af landene,« siger Malou Aamund til Berlingske.

Stor omlægning af Microsoft under ny topchef

Microsoft har, især siden Satya Nadella overtog som topchef i januar 2014, sat gang i en stor omlægning af sin strategi. Lanceringen af Windows 10 i sommeren 2015 til både PCer, tavle-PCer, mobiltelefoner og Microsofts egen spillekonsol Xbox, skal sammen med øget satsning på nettjenester og Microsoft-software til også andre styresystemer end Windows brede Microsofts fodaftryk ud overalt.

Dertil kommer satsningen på selv at producere hardware, frem for alt tavle-PC-serien Surface, som har fået godt fat trods prisen, men også købet af finske Nokias skrantende produktion af Windows-telefoner. Senest er HoloLens-brillerne til den virtuelle virkelighed (VR) føjet til paletten.

Alt sammen er det brikker i det Tingenes Internet, som er under opbygning, hvor massevis af indsamlede data skal gøre det hverdagen lettere, gøre selvkørende biler mulige og meget mere.

Malou Aamund fik besked om, at hun fik jobbet som vesteuropæisk direktør for Windows og Surface, for ni dage siden, efter at hun havde været igennem seks interviews rundt i verden.

»Windows-gruppen er kernen i hele Microsofts innovation. Den traditionelle Windows-forretning udgør godt en tredjedel af den samlede forretning, men Windows-platformen udvikler sig hele tiden, senest med Windows 10. Jeg er altid blevet sat ind på områder, hvor jeg som forandringsagent skulle drive transformationen fremad. Windows bliver fremadrettet meget mere med Tingenes Internet, med HoloLens-brillerne, og andet udstyr vil dukke op. Det vil virkelig ændre den måde, som vi alle agerer på og bruger udstyret på, og det er en sjov kombination at stå for en af de tungeste forretninger i Microsoft og så alle de nye områder,« siger Malou Aamund.

Store forskelle i brugen af ny teknologi

Eftersom Microsoft ikke har et europæisk hovedkvarter, bliver der meget rejseri i hendes nye job, både til hovedkontoret i Redmond i USA og i de 12 lande - Norden, Holland, Belgien, Irland, Schweiz, Østrig, Spanien, Portugal og Italien -, som hun får ansvaret for. Resten af tiden skal hun bruge i Microsofts nye danske hovedkontor i Lyngby eller hjemmefra.

»En meget stor del af mit arbejde bliver at komme rundt og lytte i de enkelte lande og se de praktiske eksempler på, hvordan teknologien bruges. Når vi sidder med HoloLens, arbejder Microsoft sammen med NASA men også med Volvo i Sverige om at definere fremtidens bil. Inden for Tingenes Internet er der gode eksempler på, at danske virksomheder er rigtigt langt fremme - f.eks. bruger ISS sensorer på toiletterne, så de ved, hvornår der skal gøres rent. I Japan har man lavet Køernes Internet, så hitraten på, hvornår det er det rigtige tidspunkt at inseminere køerne på, er steget fra 30 til 65 procent takket være indsamlingen af data. Det er dér, ude i landene og hos virksomhederne, at kreativiteten og opfindsomheden opstår,« forklarer Malou Aamund.

Hun ser dog store forskelle i brugen af de nye, teknologiske muligheder.

»I Danmark er nogle større virksomheder nået utroligt langt, mens de små og mellemstore virskomheder er længere tilbage i udnyttelsen af teknologien. I andre lande er de små og mellemstore virksomheder nået længere. Vores mål er, at man til sidst ikke skal kunne mærke teknologien men mere naturligt bevæge sig rundt med den, tale til den, bruge data og interagere med den på en helt anden måde end i dag,« forklarer Malou Aamund, som kalder sit nye job »afsindigt spændende«.

Hun var 12 år hos IBM, før hun i et par år sad i Folketinget for Venstre og Ny Alliance, og inden hun i 2011 kom til Microsoft i Danmark.