Ane Mærsk vej til toppen.

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, 63, skulle have været en dreng. Men i dag bliver hun fremhævet for sine kompetencer og ikke sit køn

Den juli-dag i 1948, hvor lille Ane blev født, husker den tidligere kokkepige, Bodil Schou Pedersen tydeligt. For det var dagen, hvor Hr. Møller for en sjælden gangs skyld kom hjem midt på dagen. 

Maersk



Spændingen var nærmest uudholdelig stor. For med to døtre som de førstefødte, så især farfar frem til en lille dreng, der kunne føre familiedynastiet videre. Sådan var det jo dengang, har Mærks hustru, Emma, tidligere fortalt.

- Min svigerfar tilgav mig jo aldrig, at vi ikke fik en dreng. Da jeg skulle have Ane, gik han op og ned af gulvet som en løve i bur, så spændt var han, og så var det jo en pige. Du er skuffet, Daddy? Ja, det er jeg, sagde han. Men han var meget sød ved pigerne, og min mand har aldrig, aldrig sagt et ord, og det skulle da også bare mangle.



Selvom Ane tidligt viste et vist potentiale til at kunne træde ind i virksomhedens daglige ledelse, så lå den tanke ikke lige for hos Mærsk: Døtrenes vigtigste opgave var at finde ægtefæller, sikre slægtens videreførelse og skabe trygge rammer for familielivet. Men han skulle blive klogere.

Ane voksede op og blev student fra Zahles Skole i 1966, hvor debatten om kvindefrigørelse tog fart. Efter studentereksamen tog hun en uddannelse som tre-sproglig student på Handelshøjskolen i København.

På et tidspunkt efter Handelhøjskolen må hun have haft lyst til at udforske Sverige nærmere. Hun flytter til Stockholm, læser filosofi på universitetet og møder sin kommende mand, Peder Hansson Uggla. De bliver gift i 1971, får sønnen Johan i 1976, og Ane får sin kandidateksamen i 1977. Året efter føder hun sin anden søn, Robert.

Ane formår altså både at leve op til de familiære forventninger og samtidig få sig en universitetsuddannelse. Mens børnene er små, hører vi ikke meget til hende. Hun er et beskedent menneske, og nyder både det frie naturliv og rige kulturoplevelser.

Rosende ord fra Hr. Møller

Men i 1986 træder Ane ind i bestyrelsen for Damskibsselskabet af 1912, og så kom farmand på banen med et par rosende ord.

- Hun er vores datter og hun er opvakt, intelligent og begavet, og så er hun opdraget med den ånd og det tankesæt, som har ligget bag opbyggelsen af dette selskab, lød det fra Mærsk.

 BT digital

Hvad Ane tænkte om det, ved vi ikke. Hun har altid haft ry for at være den ’kvikkeste’ af Mærsk-døtrene, og samtidig have udpræget humoristisk sans.

Hun har kørt rundt i en gammel Saab, og går ofte med rygsæk. Samtidig med sin nye bestyrelsespost begyndte hun at arbejde frivilligt for Svensk Røde Kors.

Og siden har hun stille og roligt fået større og større indsigt og indflydelse i familiedynastiet. Hun er længe blevet kaldt den oplagte arvtager til firmaet, og har ofte ledsaget sin far på rejser og til repræsentation. Nu er hun en af ’de tunge drenge’.

Elegant, sympatisk og kompetent

Lykke Friis (V) har flere gange mødt Ane Uggla - både på Københavns Universitet og i sin tid som minister.

- Hvis nogen tror, det er fars lille pige, der kommer, så kan de godt tro om igen. Ane ved, hvad hun vil. Og hun gør det på en elegant og sympatisk måde. Hun har et helt utroligt nærvær, er meget beleven og kan tale med alle, hun møder.

- Jeg har sejlet i en lille jolle med hende ved Grønland i seks timer, og det kunne have været luksuriøst. Men hun tog det fuldstændig afslappet. Senere samme aften holdt hun en formfuldendt tale til den officielle middag. Sådan er hun.

- Hun vil ikke blive en Hr.Møller nr.2. Hun ved, hvad hun vil og vil helt sikkert gøre tingene på sin egen måde. Når man har været udsat for hendes intellekt, ved man, at med hende handler det om kompetencer og ikke om køn.

- Hun har både evnen til at formidle en historie, og evnen til at begejstre, siger Lykke Friis.

Støtte fra ledelsen

Ane Uggla har dygtige og kompetente folk at støtte sig til i Mærsks ledelse. Men hun kan også regne med den tidligere næstformand - og sin fars gode ven - Poul Svandholms ubetingede støtte. Selvom det vil blive i mere private rammer:

Ane var Mærsks nærmeste fortrolige, og hendes betydning kan ikke overvurderes, mener den tidligere næstformand, Poul Svanholm.

- Jeg er fuld af beundring for hende, for hendes engagement og for det arbejde, hun lægger i at skaffe sig indsigt i virksomheden. Hun kan givetvis bidrage med meget, og har sine egne holdninger til tingene, siger Poul Svanholm.

Hvad er BT Special? BT Special er en anbefaling af timens mest interessante BT-historie, du kun finder på www.bt.dk eller m.bt.dk.