Antallet af kontanthjælpsmodtagere, der straffes, fordi de ikke følger reglerne, er eksploderet de seneste år. Det er især mændene, som får et gok i nøden.

Kommunerne skruer bissen på over for kontanthjælpsmodtagere, der for eksempel ikke møder op til et aktiveringstilbud eller en jobsamtale, og det går især ud over mænd, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Antallet af økonomiske sanktioner er ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen mere end tredoblet fra 40.073 i 2006 til 140.457 i 2011. Heraf tegner mændene sig for to tredjedele - 67,5 procent - af sanktionerne, der spænder fra et træk i kontanthjælpen i nogle få dage til et totalt ophør af ydelsen.

Bettina Post, formand for landets socialrådgivere, mener, at mændene er overrepræsenterede, fordi de i højere grad end kvinder har svært ved at indrette sig under et disciplinerende system, hvor de for eksempel skal møde op på bestemte tidspunkter og deltage i kurser, hvor de bliver bedt om at tale med andre om deres drømme, styrker og svagheder.

- Der er en tendens til, at flere mænd end kvinder siger, at »det gider jeg ikke«, og så tager de straffen, siger Bettina Post til Jyllands-Posten.

Lektor Dorte Caswell, Aalborg Universitet, var i fjor med til at gennemføre en stor undersøgelse af, hvad der sker, når kassen smækkes i. Hun pointerer, at det især er unge mænd, der rammes.

- Tankegangen bag sanktionerne er, at de skal have en opdragende effekt, og det vurderer man åbenbart, at de unge mænd har brug for, siger Dorte Caswell, der sætter spørgsmålstegn ved effekten, idet en del mænd bliver sanktioneret igen og igen.

BNB