Hedeture, hysteriske anfald og spontane tudeture hører til billedet af kvinder i overgangsalderen. Det er både dokumenteret og accepteret. Men mændene er langtfra skånet for symptomer på overgangen til den '3. alder'.

Flere mænd lider i det skjulte med depression, manglende sexlyst og nedsat energi, der hos 10-15 pct. af mænd fra 50 år og opefter kan være så alvorligt, at det kræver testosteronbehandling.

Ifølge Niels Ejskjær, der er diabeteslæge på Århus Universitetshospital, går mange mænd rundt og lider uden, at det er strengt nødvendigt.

 - Mange mænd omkring de 60 tænker, at det er naturligt, at de ikke har samme energi og livsgnist. Men der er ingen grund til at miste 15 års livskvalitet, hvis det kan behandles, fortæller Niels Ejskjær, der anbefaler mænd at gå til lægen og få taget en blodprøve, hvis de har et eller flere symptomer.

Især overvægtige mænd, der er disponeret for diabetes 2, har grund til at være opmærksomme på deres testosteronniveau.

 - Der er en stor sammenhæng mellem diabetes 2, overvægt og testosteronmangel. Det manglende hormon kan forværre situationen, så deres diabetes bliver værre og de på sigt udvikler knogleskørhed, siger han.

Svært at opdage



I modsætning til kvinders overgangsalder, som nærmest begynder på dato, når menstruationen ophører, kan det være svært for mændene at opdage deres.

 - Hos mændene er hormonproduktionen dalende. Selv mænd på 90 producerer hormoner, men fra mændene er 30 år, falder testosteron-niveauet naturligt med omkring to pct. om året. Af uforklarlige årsager falder det hos nogle mænd langt hurtigere, det er dem, der får problemer, siger overlæge Peter Lyngdorf fra Klinik for Seksuelle Dysfunktioner.

Men der skal skelnes skarpt mellem almindeligt forfald og behandlingskrævende symptomer, mener Steffen Thirstrup, der er chef på Institut for Rationel Farmakoterapi.

 - Som udgangspunkt mener jeg ikke, mænd med humørsvingninger skal i behandling. Men de skal udredes af en stofskiftelæge. Bliver der konstateret meget lavt testosteronniveau i blodet, kan der være god grund til at behandle dem, siger han.

Ondt i livet



På Copenhagen Fertility Center hormonbehandler professor og læge Svend Lindenberg aldrende mænd med ondt i livet. Han understreger, at det er ekstremt vigtigt, at man kun behandler de mænd, der har behov for det og ikke gør det til en standardbehandling.

 - Der er rigtig mange mænd, der har ondt af sig selv, hvis de f.eks er gået på pension. Mange af dem kan nøjes med samtaleterapi og et spark bagi, men der er også en del mænd, hvor testosteron-niveauet er så lavt, at det kræver behandling med hormoner, for at de får det bedre. Vi gør rigtig meget for at finde ud af, om der er den helt rigtige behandling for patienten.

 - Vi har flere samtaler med patienter for at finde ud af, hvor slemt det står stil. Derudover tager vi en blodprøve for at måle testosteronniveauet, siger han