Mads Holger blev 38 år. Mandag valgte han ifølge Politiken at tage sit eget liv i familiens sommerhus på Sydfyn. Samfundsdebattøren havde ikke nogen let opvækst og har tidligere fortalt, at han også har kæmpet med en svær depression.

BT har talt med speciallæge i psykiatri Karin Garde om betydningen af generelt at vokse op uden nogen faderfigur, og om hvordan depression kan påvirke et menneske.

Mads Holger blev opdraget af sin mor, der knoklede som sygeplejerske for at få familielivet til at hænge sammen. Han flyttede seks-syv gange som barn med sin mor og halvlillesøster. Faderen var ikke tilstedeværende. Hans onkel udfyldte tomrummet, men døde, da Mads Holger var ni år gammel - med ham forsvandt det sidste maskuline forbillede.

Hvad betyder det for en dreng at vokse op uden nogen faderfigur i sit liv?

»Hvis man mangler et forbillede, så er identiteten svækket,« siger Karin Garde, der har 45 års erfaring inden for psykiatrien, og forklarer:

»Tab i tidlig ungdom er noget, der gør en sart og sårbar, fordi man har brug for at have en at identificere sig positivt med. Og når man får mange stød, som man kan få, når man er en kontroversiel debattør, er det ikke ufarligt.«

Over for BT har Mads Holger tidligere lagt vægt på, at han var dybt taknemmelig for sin 'gode' og 'kærlige' mor, der gjorde alt, hvad hun kunne for ham og halvlillesøsteren.

Faderen begik selvmord i 2001 efter at have fået en fængselsdom for at have dyrket ubeskyttet sex med flere kvinder, selv om han var klar over, at han var hiv-smittet.

I sin ungdom blev Mads Holger ramt af en depression. I 2012 sagde han følgende til Kristelig Dagblad:

»Da jeg var i begyndelsen af 20'erne, fik jeg en meget svær depression. Jeg var ikke bare nedtrykt, men deprimeret i klinisk forstand.«

Ifølge Karin Garde er tab et meget væsentligt element i udviklingen af depression. Risikoen for at få en depression øges, hvis man har haft en tidligere, siger psykiateren.

Hun understreger, at hun taler om depression og selvmord i generel forstand, da man ikke ved, om det har spillet nogen rolle i Mads Holgers beslutning om at tage sit eget liv.

»Depression går som oftest over, men der er en risiko for, at den kommer igen, og så behøver anledningen ikke være så stor,« lyder det fra psykiateren.

»Depression er en forfærdelig pinefuld lidelse. Smerten er sjælelig, hvilket kan være så fortvivlende, at man må prøve at komme ud af det ved simpelthen at tage sit eget liv.«

I 2013 fortalte Mads Holger til Politiken, at selvmord også har været et tema hos ham.

»Jeg blev student i 1996, og bagefter boede jeg i Pisserenden (Indre By i København, red.) og var dybt, dybt depressiv og decideret suicidal i en etværelses lejlighed sammen med to andre: ’Møghunden’ og en, der hed Mikkel.«

Hvis det er tilfældet, kan beslutningen også have ligget tættere på, forklarer Karin Garde.

»Tærsklen for at gøre alvor af det kan være lavere, fordi man har tænkt på den måde før. Så kender man til den tankegang og ser det måske som en slags udvej. Beslutningen lægger tættere på,« siger hun.

Det vides endnu ikke, hvad der ligger til grund for Mads Holgers beslutning om at tage sit eget liv.

Han efterlader sig en mor, en søster, to mostre og en kæreste.

Nyheden om Mads Holgers død blev bragt i Politiken, som også skriver, at familien har accepteret, at nyheden kom ud.