Mads Holger får som sædvanligt yderst hårde ord med på vejen af Politikens i deres anmeldelse af hans seneste bog, Vorherre bevares.
Mads Holger får som sædvanligt yderst hårde ord med på vejen af Politikens i deres anmeldelse af hans seneste bog, Vorherre bevares. Foto: Nils Meilvang

Der bliver ikke lagt fingre imellem i Politikens anmeldelse af Mads Holgers nyeste bog, Vorherre bevares. Forfatteren er dog ikke overrasket over at score bundkarakter i avisen.

En naturstridigt elendig forfatter. Hovedløs handling. Opstyltet og unødvendig stil.

Der er mildest talt ikke mange roser at finde i Mikkel Krause Frantzens anmeldelse i Politiken af Mads Holgers nyeste litterære skud på stammen, Vorherre bevares.

»Det helt særlige ved Mads Holger er, at han fra debuten viste sig at være en elendig forfatter, og at han siden da ikke er blevet bedre. Overhovedet.« lyder det blandt andet fra anmelderen.

Den hårde medfart kommer imidlertid ikke som noget chok for forfatteren bag, som også er debattør, radiovært og tidligere folketingskandidat for Konservative.

Folkemødet2015

Folkemødet2015

»Jeg er ganske enkelt ikke nogen Politiken-mand, ligesom bogen heller ikke er nogen Politiken-bog. Så det er fuldt forventeligt,« siger han og tilføjer, at bogen handler om en mand, som forsøger at gøre tingene rigtigt og bliver dadlet for det.

»På den måde er der et pudsigt meta, når anmelderen skriver, som han skriver,« bemærker Mads Holger, der trods alt tager anmeldelsen med et smil.

Stor vægt på form

En del af Mikkel Krause Frantzens kritik går på sproget i bogen.

Han synes, at sætningerne er besværligt sammensat, og at visse ord går for meget igen.

Mads Holger forstår udmærket, at Mikkel Krause Frantzen har vurderet bogens form i sin anmeldelse, selvom han mener, at selve bogens indhold og fortælling bliver tilsidesat.

»Vi har en kultur, der gerne vil forenkle og bryde sproget ned. Derfor provokerer det i dansk litteratur, når jeg skriver i et meget korrekt - og nogle vil måske endda sige gammeldags - sprog. Men det er nu engang, sådan jeg skriver og taler.«

»Jeg har altid oplevet, når jeg har ytret mig og gjort noget ud af det i Danmark, at man ikke skal blive for høj i hatten,« siger han og tilføjer:

»Ham her (boganmelderen, red.) forekommer mig blot at være en karikatur af en forsmået Politiken-anmelder.«

mads holger

Kunne sagtens på topkarakter - hvis han ville

I det hele taget tager Mads Holger meget let på de grove udtalelser fra den avis, der også tidligere har omtalt hans bøger i voldsomme vendinger.

Tilbage i 2008 blev hans roman Alle går rundt og forelsker sig kaldt »forbryderisk dårlig«.

Han er nemlig ikke i tvivl om, han sagtens kunne tilfredsstille Politikens anmeldere, hvis det var, dét han satte sig for:

»Jeg kunne med venstre hånd skrive en bog - som jeg nok ikke skulle udgive i eget navn - som kunne få fem eller seks hjerter i Politiken. Jeg ved lige præcis, hvordan jeg skulle gøre det. Den skulle foregå på Vesterbro, og så skulle sproget være lidt ungt og lidt kækt, og så skulle der stå 'fuck' på hver anden side eller i hver anden sætning og i det hele taget være lidt hipt. Så ville jeg blive udråbt til et stort geni - om ikke andet ville den i hvert fald blive vel modtaget. Det ville være det nemmeste for mig i verden, men det er bare ikke det, jeg er interesseret i.«

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.