Mads 'Blærerøven' Christensen langer i en klumme i dag ud efter ofrene for Anders Breiviks massakre. Hvorfor var der ingen, der forsøgte at stoppe ham?, spørger han.

Det sker i en klumme i Ekstra Bladet med titlen 'Flygt eller kæmp'.

Her sætter Mads Christensen spørgsmålstegn ved, hvordan Anders Behring Breivik ene mand og uhindret kunne gennemføre sine myrderier, der kostede 86 mennesker livet, inden politiet var fremme.

Han indleder kritikken med sætningen:

- Det, der undrer mig mest, er, at der ikke er nogen, der stoppede ham.

Læs også: Kronprinsessens stedbror døde på Utøya

Hvorefter den åbenmundede debattør spekulerer i, at de unge havde rig mulighed for at overmande gerningsmanden, når denne var i færd med at lade sine våben - og hvorfor det ikke skete.

- Hvorfor er der ingen, der har kastet sig over ham i ildpauserne og givet ham et uskadeliggørende gok i nøden med en pind?, undrer Mads Christensen sig i klummen, før han konkluderer, at det skyldes vores kultur, der fortæller os, at vi hellere skal vende den anden kind til end at tage kampen op.

Hvad tror du pårørende til de dræbte tænker, når du kritiserer dem de har mistet for at være nogle bangebukse, som vendte den anden kind til?

- Det ved jeg ikke. Jeg tror ikke, der er så stor sandynlighed for, at de læser det. Men det har ikke været min hensigt at såre nogen, og jeg beklager, hvis det er sket. Jeg laver den her klumme en gang om ugen, og min ambition var blot at fremføre et synspunkt, som ikke har været fremme i dækningen af den her sag endnu, forklarer Mads Christensen til B.T og uddyber: 

Læs også: Forsker: Drab er markedsføring af manifest

- Når man zapper rundt og læser netaviserne, er der jo enighed om, at det er helt forfærdeligt for ofrene, og det er det selvfølgelig også. Men jeg kommer så med en skarpere betragtning, som har at gøre med sindelaget i vores del af verden – at vores kultur er sådan, at ingen tager affære, når sådan en mand går amok. Det ville da være klædeligt, hvis der blev grebet ind over for ham, ligesom vi så det på Flight 93 den 11. september 2001, hvor flypassagerer overmandede terroristerne, selvom de havde våben, mener Mads Christensen, der selv har baggrund i militæret. 

Er det ikke for meget forlangt, at børn og unge, der er skræmt fra vid og sans, skal overmande en høj, veltrænet mand bevæbnet med flere skydevåben?

- Det er ikke noget, jeg forlanger, men jeg tillader mig at observere, at når vi har de her skoleskydninger i Amerika, så får det aldrig lov til at komme så vidt, fordi mentaliteten er en helt anden derovre.

- Nu er det jo heller ikke børn alle sammen, de er jo forholdsvis friske og unge mennesker, og hvis de var 30, der var hoppet på ham, så var de altså ikke blevet skudt alle sammen. Så havde de fået ham pacificeret, indtil panserne kom, siger Mads Christensen og fremhæver igen USA.

- Et af hovedargumenterne i den amerikanske våbendebat er jo, at hvis man har adgang til flere våben, så får man også stoppet sådan en mand noget før. Jeg siger ikke, vi skal have lempet våbenlovene i Danmark, jeg kommer bare med en betragtning.

Mads Christensen ved ikke, om han selv havde handlet anderledes på Utøya end ofrene, der flygtede fra kugleregnen.

- Jeg er jo selv en del af den samme passivitiets-kultur, så det er svært at sige, lyder det fra ham.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR (OG HOLD VENLIGST EN PÆN TONE)