En ny rundspørge viser, at flertallet af danskerne har adgang til en kantine på arbejdspladsen. Det er positivt både socialt og sundhedsmæssigt, vurderer en arbejdsmiljøkonsulent.

Hvis du må nøjes med en flad leverpostejmad til frokosten, så er du en af de uheldige danskere, der endnu ikke er en del af en kantineordning på din arbejdsplads.

En ny webrundspørge blandt 1.195 medlemmer af fagforeningen HK/Privat viser nemlig, at 61 procent af de adspurgte har en kantine på jobbet, mens 39 procent må tage til takke med den hjemmesmurte madpakke eller finde på noget helt andet at spise, når sulten melder sig midt på dagen.

Arbejdsmiljøkonsulent June Halvorsen fra HK/Privat kalder det en positiv udvikling, at seks ud af ti ansatte kan spise frokost med kollegerne i en kantine.

»Frokostpausen er med til at binde arbejdspladsen sammen socialt. Man kan rende ind i nogle kollegaer, man måske ikke lige ser så ofte, og samtidig spiser man i kantinen og kommer på den måde væk fra skærmen og papirbunkerne, så det bliver en reel pause. Det giver ny energi,« siger June Halvorsen.

Rundspørgen viser også, at langt de fleste kantiner har varme retter, salatbarer og pålægsborde på menuen, og hele 78 procent af de adspurgte, der har en kantine på arbejdspladsen, svarer, at maden helt overordnet er sund.

Det sidste kommer både medarbejder og virksomhed til gode.

»En sund kost forebygger livsstilssygdomme, og det er med til at sænke antallet af sygedage. Så det er godt, at der ikke går pizza og pomfritter i den, for en sund medarbejder er oftest en god medarbejder,« siger June Halvorsen.

»Når prisen på frokosten samtidig ligger i det fornuftige leje, viser det, at firmaerne har fundet nogle fornuftige løsninger,« siger hun.

Frokostordningerne koster ifølge undersøgelsen mellem 200 og 500 kroner om måneden.