TV2 sendte mandag aften dokumentaren ’Må Mathilde dø?’, som følger den tidligere tv-barnestjerne Mathilde Gersby og hendes familie i den sidste tid indtil hendes død. Nu fortæller Mathilde Gersbys enkemand Søren Kristensen, hvordan det er gået ham og sønnen Hjalte siden hen.

»Vi har det godt. Forholdsvist. Nu har vi ikke den her frygt for at miste mor længere, vi er ikke længere i beredskab, hvor vi hele tiden skal have telefonen klar, hvis nu der sker et eller andet og vi skal skynde os på hospitalet,« siger Søren Kristensen til BT og uddyber:

»Hjalte og jeg snakker meget om det hele, og indimellem rammer sorgen mig fuldstændigt hæmningsløst, og jeg bliver ked af det og bryder sammen«.

For den 36-årige enkemand og sønnen Hjalte på 11 har begge levet med visheden om, at deres hustru og mor alt for tidligt ville blive taget fra dem.

(artiklen fortsætter under billedet)

Her ses Mathilde Gersby, der som barn spillede rollen som Hulubulu Lotte i serien 'Da Lotte blev usynlig'
Her ses Mathilde Gersby, der som barn spillede rollen som Hulubulu Lotte i serien 'Da Lotte blev usynlig' Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

»Hjalte har set hende, mens hun lå i koma. Han var der, da hun døde, og han kyssede hende farvel. Vi så hende, da hun lå i kisten, og Hjalte og jeg sad alene med hende og sagde vores afsked, inden Hjalte lagde hendes yndlingsbillede ned i kisten, og vi i fællesskab lagde låget på og sømmede det fast,« siger Søren Kristensen.

I 1987 dukkede Mathilde Gersby op på skærmen som Lotte med den voksende navle i serien 'Da Lotte blev usynlig'. Det er nu godt en måned siden, hun sagde farvel til verden, da sygdommen cystisk fibrose tog livet af hende i en alder af bare 37 år.

Hvordan var det at fortælle sin dreng, at hans mor er død?

»Det er specielt og meget hårdt. Han var i rummet, da hun døde, hvor han lå og sov, og ja, det er hårdt, men det skal gøres, fordi hvis jeg havde holdt det hen, så havde jeg løjet overfor min søn – vi har altid vægtet ærlighed meget højt herhjemme. Det var ligesom at tage et plaster af, det skal ligesom bare overstås, og når det er taget af, så kan man pleje og hele såret.«

Hjalte fylder jo meget i den her dokumentar, har det været et bevidst valg at inddrage ham i kampen for aktiv dødshjælp?

»Nej, under ingen omstændigheder. Hjalte gør kun det, som han har lyst til. Han er en super stærk dreng, og han kan godt selv fremføre sine synspunkter og meninger, og når han svarer på spørgsmål, så er det superskarpt og lige fra hjertet – så bliver man stolt og vokser som far.«