Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den ’Preben Frederiksen’, som natten til tirsdag skrev på Facebook, at Suzanne Bjerrehuus burde tage sin svigerinde Jane Aamund i hånden og dø af kræft, viser sig nu at være medlem af den danske frimurerorden.

En orden, hvor det er en forudsætning, at man som medlem ’lever et retskaffent liv i overensstemmelse med landets love og næstekærlighedens bud’.

Hadefuld Facebook-kommentar får nu konsekvenser for den mand, der bad Suzanne Bjerrehuus og hendes svigerinde Jane Aamund om at dø af kræft.

Den tidligere formand for Centrum-Demokraterne Peter Duetoft er pressetalsmand for frimurerne. Han bekræfter, at han blev kontaktet onsdag morgen efter BTs artikel om sagen.

- Jeg er ikke selv ven med ham på Facebook, men har fået kendskab til sagen for to timer siden. Hans politiske synspunkter kan vi ikke blande os i, men vi har en grundlov i ordenen, der klart foreskriver, at man skal vise respekt for andre mennesker. Det mener jeg er klart overskredet i dette tilfælde, siger Peter Duetoft.

Preben Frederiksen har angiveligt været medlem af frimurerordenen i en årrække. Ifølge BTs oplysninger er han 67 år, bor i nærheden af Aarhus og er tidligere socialpædagog. Hans politiske holdninger ligger til venstre for midten, og hans hadefulde udgydelser er især gået ud over borgerlige debattører.

Hadefulde udfald

Han har flere gange stødt andre mennesker fra sig med sine hadefulde og ondskabsfulde skriftlige udfald, som ofte bliver skrevet om natten. Andre har valgt at ’blokere’ ham for at undgå ham, men forfatteren og debattøren Suzanne Bjerrehuus valgte at offentliggøre hans udtalelse, og det kan nu vise sig at få konsekvenser for Preben Frederiksen.

Principielle retningslinjer

Peter Duetoft fortæller senere onsdag, at Den Danske Frimurerorden nu har meddelt Preben Frederiksen, at han ikke længere kan være medlem af deres orden.

- Den her sag er simpelthen for grov. Det er et problem for os, at han giver udtryk for noget, som 99,9 pct. af ordenens medlemmer vil være imod. Det ligger langt væk fra vort værdigrundlag, som er ordentlighed og anstændighed, vi skal også leve op til idealerne i praksis. Det er derfor også klart min opfattelse, at vi er nødt til at tage diskussionen om, hvilke principielle retningslinjer vi skal have for den slags fremover. Vi er nogle stykker, der mødes med stormesteren for ordenen på tirsdag, og her vil sagen blive diskuteret, siger Duetoft.

Han forklarer, at når man bliver optaget i logen, skal man dokumentere, at man er et retskaffent menneske med et ordentligt omdømme. Man forventes i dagligdagen med sin livsførelse at vise det gode eksempel for sine medmennesker.

- Og det har jeg meget svært ved at se er tilfældet, når man beder folk om at dø af kræft, siger Duetoft.

Skrev igen til Bjerrehuus

Han har ikke selv kendskab til, at Preben Frederiksen skulle have skrevet andre lignende udgydelser på Facebook. Kun på ordenens interne kommunikationslinjer.

Den debat, BTs omtale af sagen har skabt, har åbenbart også gjort indtryk på Preben Frederiksen. Han har fortsat ikke reageret på BTs henvendelser, men i går morges skrev han igen til Bjerrehuus. Denne gang skriver han:

Susanne Bjerrehus...Læg dig nu til at ’sove’....Du har ikke haft det for sjovt her i livet...Men behøver det at gå ud over dine omgivelser. Du er sikkert et ok menneske...Jeg kan bare ikke li` dig og dine ’forrykte’ meninger. OG det vil jeg gerne have lov til at give udtryk for...Men du må da undskylde at du føler dig gået for nær med min klare udmelding....Men det er altså sådan vi taler om dig i de kredse jeg kommer i...OG læg lige mærke til at der er ingen af mine venner der køber din Stall`king..Tværtimod...Den rammer lige hjem i kassen til dig selv...Sikke dog nogen aggresive ’venner’ du har....Med så store meninger om hvad der bør overgå mig...Usmageligt ...så Usmageligt...Og det siger mere om dem. Chat afsluttet

Preben Frederiksen har efterfølgende slettet hele sin debattråd med Bjerrehuus på sin egen Facebook-profil. Men dokumentationen ligger fortsat på Suzanne Bjerre-huus’ Facebook-profil.

Andre læser også