Kongehuset bruger løs af forsvarets helikoptere og fly

14 gange i 2014 har kongefamilien brugt forsvarets fly og helikoptere til ture i Danmark og til udlandet. I dag giver BT et unikt indblik i de kongeliges rejseliv, der løber op i hundredtusindvis af kroner, der skal lægges oven i de 105,8 mio. kr., kongehuset hvert år koster skatteyderne i apanage.

Eksempelvis sendte dronning Margrethe sidste år bud efter forsvarets helikopter, da regenten måtte afbryde sin påskeferie på Marselisborg Slot for at deltage i markeringen af 150-året for slaget ved Dybbøl. Turen havde taget knap to timer på bagsædet af den kongelige bil krone 1, men dronning Margrethe valgte i stedet at blive fløjet frem og tilbage i forsvarets helikopter. En bekvem, men langtfra billig løsning, da den totale timepris i forsvarets helikopter EH-101, som Dronningen benytter, lyder på 86.072 kr.

LÆS OGSÅ

BT har fået aktindsigt i kongehusets forbrug af forsvarets flyvere, hvoraf det fremgår, at Dronningens tur fra Marselisborg til Dybbøl ved Sønderborg og tilbage til Marselisborg havde samlede omkostninger for 238.708 kr. Beløbet omfatter også den tid, det tager forsvaret at flyve til Marselisborg og hente Dronningen.

Og det er ikke den eneste gang, at Dronningen i 2014 valgte at sende bud efter forsvarets fly i forbindelse med, at hun skulle frem og tilbage til officielle begivenheder.

I alt fløj kongefamilien sidste år for i alt 3.408.642 kr., fordelt på 14 flyvninger, fremgår det af aktindsigten. Ifølge forsvaret er 2,7 mio. kr. af beløbet faste udgifter, som ville være der uanset de royale rejser.

LÆS OGSÅ

Historiker og ekstern lektor ved Københavns Universitet Lars Hovbakke mener, at kongehuset skal være varsomme med, hvornår de vælger at flyve med forsvarets fly og helikoptere.

»Det er noget, man skal gøre med omtanke. Alene af den grund, at der vil være delte meninger i offentligheden. Nogle vil være forargede over det, når der bliver brugt så mange penge på det, som det er tilfældet her. Omvendt vil der være andre, der mener, at det er helt i orden, at de benytter statens ressourcer, når de har det job, de har,« siger han.

Som passager på 12 ud af de 14 flyvninger er Dronningen den absolut største forbruger af forsvarets fly i kongefamilien.

Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby oplyser, at Kongefamilien altid tænker sig godt om i forbindelse med transporter.

»Når der bestilles helikoptere er det i forbindelse med særlige omstændigheder. Eksempelvis fløj Dronningen i juli sidste år til bispevielse i Ribe og skulle nå tilbage til fejring af prinsgemalens 80 års fødselsdag ligesom Dronningen fløj fra Gråsten i sin ferie for at holde audiens på Christiansborg Slot,« siger hun.

Da Dronningen i april fløj fra Aarhus til Sønderborg, kan vi ikke se, at hun skulle nå noget officielt om aftenen?

»Der var tale om langfredag, som jo er en helligdag, men jeg kan ikke svare på, om Dronningen havde et privat arrangement om aftenen.«

Synes du selv, det er rimeligt, at kongehuset bruger store beløb på at flyve i stedet for at køre i bil rundt i landet?

»Kongehuset holder sig inden for det gældende administrationsgrundlag, så det synes jeg bestemt er helt rimeligt.«