Hører du til dem, der lader snoren ligge derhjemme, når du skal ud at gå tur med hunden? Så kan det være, du skal genoverveje.

Fra maj skærper Naturstyrelsen i hovedstadsområdet nemlig tilsynet med hundeejere, og det kan koste dyrt.

»Vi vil føre et hårdere opsyn. Når vi møder folk, der ikke har deres hunde i snor, påpeger vi det altid, men vi har jo også hjemmel til at opkræve folks navn og adresse og anmelde dem for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven,« siger Sven Norup, der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen i hovedstaden.

Går man tur med sin hund i naturen uden at have den i snor, kan det resultere i en bøde på 2000 kroner. Sidste år uddelte Naturstyrelsen, ifølge TV Syd, 30 bøder til hundeluftere, der ikke havde deres hunde i snor, men med udsigten til et skærpet tilsyn, kan det tal stige markant.

Ifølge Sven Norup, skærper Naturstyrelsen deres tilsyn med hundeejere i hovedstads-området i forbindelse med en ny kampagne ved navn ’Flink af natur – hold hunden i snor,’ som Friluftsrådet lancerer i starten af maj.

I forbindelse med kampagnen sætter Naturstyrelsen plakater op på alle de arealer, hvor de føler, at de er udfordret af løse hunde. Plakaterne opsættes både af hensynet til andre skovgæster, der er bange for hunde og af hensynet til det vilde dyreliv.

»Det er især nu, det er vigtigt, at man har sin hund i snor, fordi alle de vilde dyr ude i skoven begynder at yngle. Hvis der er noget, de ikke har brug for, så er det løsgående hunde,« siger Sven Norup.

Han forklarer hvordan dyr som harer, fasaner, ænder og nattergale, der har deres yngel på jorden, forsvinder fra området, hvis de bliver forstyrret – i værste fald bider hundene dyreungerne ihjel.

Det kan altså have store konsekvenser for det vilde dyreliv i naturen, hvis hundeejere slipper Buller eller Trofast fri, når de er ude at gå tur i naturen.

»I langt de fleste tilfælde tror jeg, at det er manglende respekt for reglerne. Derudover er der også mange, der ikke er klar over, hvor store konsekvenser det egentlig kan have for naturen,« siger Sven Norup.

Derfor er kampagnen tænkt som en service, der skal oplyse folk om, at det går ud over skovens vilde dyr, samt at der er folk, der ikke er glade for at møde hunde, der ikke er i snor.

Som hovedregel skal hunde altid være i snor i naturen. Der er dog få undtagelser.

»Hunde må gå løst i hundeskove, hvis de er under kontrol. I vinterhalvåret fra oktober til og med marts, må man også gerne lade sin hund gå løs på stranden i de områder, hvor der ikke er vegetation,« siger Sven Norup.

På vielskerhunde.dk kan man se et interaktivt kort over alle hundeskovene i Danmark.