Børnefamilier landet over kan blive ramt af store pasningsproblemer som konsekvens af den varslede lockout, der kan ramme 440.000 offentligt ansatte.

Det skriver DR.

Grundet konflikter i overenskomstforhandlingerne for statsligt ansatte, kan du ende med at stå med et stort problem, hvis en lockout træder i kraft, og du ikke har barnepiger eller bedsteforældre, der står klar til at passe børnene i løbet af dagene.

For hverdagen fortsætter stadig upåvirket på arbejdspladser, der ikke er omfattet af strejke eller lockout. Men hvad gør du så med dine børn?

Der er ikke særlige rettigheder for almindelige lønmodtagere, der imødekommer behovet for at få passet børn i tilfælde af en konflikt i daginstitutionerne.

Derfor afhænger dine muligheder som regel af aftaler med din chef eller arbejdsplads, og du gør nok klogt i at gå i gang med at finde løsninger, inden strejken og lockouten bliver en realitet.

DR beskriver flere muligheder, du kan undersøge med din arbejdsplads:

Børn med på arbejde: Du har i grunden ikke lov til at tage børnene under armen og med ind på kontoret. Men det kan være, at du kan lave en særlig aftale med din chef, og hvis flere af dine kolleger står med samme problem, er der måske mulighed for, at der bliver oprettet fællespasning på arbejdspladsen.

Afspadsering eller ferie: Du kan ikke forvente, at din chef godkender en anmodning om ferie eller afspadsering, selvom grunden kan virke rimelig god. Men muligheden er der, så den er værd at afprøve. Du kan også spørge om fri uden løn, men her er det igen op til chefen.

Arbejde hjemme: Det kan være en god måde at holde sine børn under opsyn og samtidig passe sit arbejde. Men igen er det ikke automatisk givet, at du kan tage en hjemmearbejdsdag på grund af mangel på pasning.

Sygedage: Du kan ikke lægge dig syg eller tage en barnets sygedag, hvis ingen af jer i grunden er syge. Alt efter hvor du arbejder, kan det få alvorlige konsekvenser.

Vær kreativ: Hiv fat i dine bekendtskaber og se om de har mulighed for at passe. Det kan også være, at du kan oprette fællespasning blandt forældre i vuggestuen, børnehaven, eller skolen.