LO og 3F mener, at regeringen skal bruge efteråret på at skabe job frem for at øge arbejdsudbuddet. Gem reformer af SU og kontanthjælp til næste år, lyder meldingen.

Regeringen bør flytte foden fra speederen til bremsen og udskyde de planlagte reformer af kontanthjælp og SU til næste år. Sådan lyder det opsigtsvækkende budskab fra LO-formand Harald Børsting og 3Fs formand, Poul Erik Skov Christensen. Det skriver Berlingske.

De to fagforeningsledere frygter, at SRSF-regeringen er i gang med at løse Danmarks problemer i en forkert rækkefølge, hvis man fortsat fokuserer på reformer, der skal øge arbejdsudbuddet.

- Øget arbejdsudbud er ikke et påtrængende problem. Derfor bør regeringen geare ned på de reformer, der handler om at langtidssikre økonomien. Reformer af kontanthjælp og SU er ikke nødvendigvis noget, man skal løse i år. Det er ikke en dagsorden, som hverken jeg eller vores medlemmer sætter øverst på listen, siger Harald Børsting.

Han mener, at regeringen skal koncentrere sig om at skabe vækst, job og uddannelse til de unge.

- Overskriften for efteråret bør være, at nu går vi i gang med de reformer, befolkningen åbenlyst kan se, at der er brug for. Der skal skabes job og praktikpladser. Man skal huske at tage tingene i den rigtige rækkefølge, og det har regeringen glemt, siger Harald Børsting.

Også 3F-formand Poul Erik Skov Christensen opfordrer regeringen til at kigge sit omfattende reformprogram igennem og vurdere, hvad der er behov for her og nu.

- Regeringen bør vurdere, hvornår det egentlig er nødvendigt, at de kommer med de forskellige reformer. Efter sommeren er det vigtigt at bruge tid på at komme ud og tale med danskerne om regeringens vision for Danmark, og det vil betyde, at heftigheden i reformprogrammet må drosles ned. Jeg vil ikke være ked af det, hvis jeg ikke får en kontanthjælpsreform i år, siger Poul Erik Skov Christensen.

Fagforeningslederne mener, at regeringen er nødt til at justere sine planer efter, at ledigheden har bidt sig fast, og at der ikke er brug for ekstra hænder her og nu.

Regeringens netop indgående skattereform forventes at skabe et øget arbejdsudbud svarende til 14.600 personer. Men det er ikke nok til at fremtidssikre Danmark frem mod år 2020. Og regeringens plan er at fremlægge yderligere reformudspil vedrørende aktivering, kontanthjælp, international rekruttering, uddannelse, reduceret sygefravær og integration.

Målet med denne palet af reformer er at styrke beskæftigelsen med 23.000 personer i 2020 – primært ved at få modtagere af overførselsindkomster i arbejde.

Og der er ikke grund til at skrue ned for tempoet, mener John Dyrby Paulsen, der er finansordfører og fungerende politisk ordfører for Socialdemokraterne.

- Der er ikke nogen modsætning mellem at lave reformer af bl.a. kontanthjælp og at skabe flere job. Men vi skal ikke finde på nye reformer, for vi har gang i rigeligt, siger John Dyrby Paulsen.

Han forsikrer, at jobskabelse vil stå øverst på den politiske dagsorden i efteråret.

- Vi har allerede sat gang i en kickstart, en energiaftale og en skatteaftale, der giver job. Og man skal ikke blive overrasket, hvis vi finder elementer i den kommende finanslov, der også bidrager til jobskabelsen, siger John Dyrby Paulsen.

Ifølge den tidligere arbejdsminister Jytte Andersen (S) er det imidlertid ikke nok, at regeringen skaber vækst og job. De skal også begynde at tale mere om de arbejdspladser, der skabes på kort sigt frem for kun at kommunikere om det ekstra arbejdsudbud, der skal tilvejebringes på langt sigt.

- Regeringen italesætter næsten kun udbudssiden, og det lyder meget liberalistisk. Man skal altså gå på to ben og i højere grad italesætte, at man vil skabe efterspørgsel, siger Jytte Andersen, der var arbejdsminister i 90erne.