Der er meget på spil for forbundet LO, når arbejdsretten på tirsdag tager fat på i sagen om 3Fs blokade mod Vejlegaarden.
Der er meget på spil for forbundet LO, når arbejdsretten på tirsdag tager fat på i sagen om 3Fs blokade mod Vejlegaarden. Foto: Camilla Rønde

Forbundet er bange for konsekvenserne, hvis LO går hen og taber en sag om brugen af blokader mod virksomheder

Der er meget på spil for forbundet LO, når arbejdsretten på tirsdag tager fat på en principiel sag om, hvorvidt man kan forbyde blokader mod virksomheder, der i forvejen har tegnet en overenskomst.

Hos forbundet frygter man således, at et nederlag kan ødelægge 100 års kamp for et bedre arbejdsmarked, skriver Politiken søndag.

- Det vil have vidtrækkende konsekvenser, hvis LO taber denne sag, så LO-forbundene ikke længere må etablere konflikt mod virksomheder, der ikke vil tegne overenskomst med os. Det vil blive nærmest umuligt at forsvare de løn- og arbejdsvilkår, der er blevet kæmpet for i 100 år, siger LOs advokat Pernille Leidersdorff-Ernst, der fører sagen for 3F, til avisen.

Historien om Restaurant Vejlegåden var blandt de helt store emner i løbet af sommeren.

Konflikten blussede op, da restaurantejer Amin Skov valgte at indgå en overenskomst med Den Kristelige Fagbevægelse, Krifa. Tidligere havde Vejlegården haft overenskomst med landets største forbund, 3F.

Den nye overenskomst for stedet førte til en blokade, og det er den, som Krifa vil have arbejdsretten til at sætte ind over for. Som det er nu, kan en kristelig overenskomst sidestilles med slet ingen overenskomst efter gældende ret, skriver Politiken.

- Det er ikke rimeligt. Der må nu engang være forskel på at have en overenskomst og slet ikke have en overenskomst. I øjeblikket er der mere end 60 procent af landets restauranter og cafeer, der ikke har overenskomst. Kan det være lovligt at iværksætte konflikt og sympatikonflikter mod en virksomhed, der i forvejen er omfattet af en anerkendt kollektiv overenskomst, spørger direktør Karsten Høgild fra Kristelig Arbejdsgiverforening.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.