Flere danskere yder livreddende førstehjælp end tidligere, viser ny undersøgelse. Ifølge en læge er der sket en holdnings- og adfærdsmæssig ændring i befolkningen.

Livreddende førstehjælp ydes i langt højere grad end tidligere, viser en ny undersøgelse.

I 2011 fik 58 procent af de personer, som faldt om med hjertestop uden for et hospital, livreddende førstehjælp, inden ambulancen nåede frem. Ti år tidligere var det blot 19 procent.

Det er en markant forbedring på relativt få år, mener læge Mads Wissenberg, der sammen med professor Christian Torp-Pedersen fra Aalborg Universitet, står bag analysen af tallene i Dansk Hjertestopregister i samarbejde med en større dansk forskningsgruppe.

»Det er en bemærkelsesværdig og utrolig positiv udvikling. Vi ved, at patienter, som får livreddende førstehjælp, inden ambulancen når frem, har en overlevelse, der er over tre gange højere end dem, der ikke får hjælp, inden ambulancen når frem,« siger Mads Wissenberg i en pressemeddelelse.

Han mener, at undersøgelsens resultater tyder på, at der er sket en holdnings- og adfærdsmæssig ændring blandt danskerne, når det gælder livreddende førstehjælp.

Forklaringen kan ifølge Mads Wissenberg være, at der i de seneste ti år har været stigende opmærksomhed på at træne og uddanne befolkningen i livreddende førstehjælp, blandt andet via førstehjælpsundervisning i folkeskolerne.

Undersøgelsen viser også, at hver tiende overlevede hjertestop uden for hospital i 2011, mens det i 2001 var under hver tyvende person.

Onsdag er det europæisk Hjertestarterdag på initiativ fra EU-Parlamentet. I Danmark står Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden bag en række aktiviteter i hele landet, der sætter fokus på, at danskerne skal lære at redde liv.