21 måneder gamle Ben Needham (tv) forsvandt under en ferie på Kos for 25 år siden. Til højre ses hans mor og søster, som aldrig har opgivet at lede efter ham.
21 måneder gamle Ben Needham (tv) forsvandt under en ferie på Kos for 25 år siden. Til højre ses hans mor og søster, som aldrig har opgivet at lede efter ham. Foto: Privatfoto

Har du oplysninger i sagen, vil BT meget gerne høre fra dig. Kontakt bt.dk på 1929@bt.dk eller sms til 1929.

For 25 år siden forsvandt den 21 måneder gamle britiske dreng Ben Needham under en ferie på den græske ø Kos. Siden har ingen set ham. Nu efterlyses en lyshåret kvinde, som kan være dansk, der blev set filme den lille dreng kort inden hans forsvinden.

I 25 år har Kerry Needham levet med uvisheden om, hvad der er sket med hendes søn Ben. Den lille dreng forsvandt på mystisk vis, da han var 21 måneder gammel, under en familieferie på den græske ø Kos i 1991. Siden har ingen med sikkerhed set ham.

Men familien Needham har aldrig glemt deres lille dreng. Og i alle årene har de trofast søgt efter ham - mange gange på Kos. Sagen har dog aldrig fået så meget opmærksomhed som sagen om den britiske pige Madeleine McCann, der forsvandt under en ferie i Portugal i 2007.

To år gamle Ben forsvandt på Kos for 24 år siden - nu giver nye spor familien håb

Men i kølvandet på McCann-sagen blev Ben Needhams sag genåbnet i 2011, hvor man blandt andet fik oversat en masse græske vidneforklaringer til engelsk. Og i 2015 kom der fornyet fokus på sagen, da den britiske regering afsatte 800.000 pund svarende til over syv millioner kroner til at gennemgå sagen på ny. Sidstnævnte kom, efter at regeringen havde brugt en formue – angiveligt over 10 millioner pund - på McCann-sagen.

Det nye fokus på Ben-sagen har endnu ikke bragt noget gennembrud af sig, men nu efterlyses en skandinavisk kvinde, som muligvis er dansk, i forbindelse med sagen.

Mor til forsvundet barn: I må ikke give op - 1

Det fortæller journalist Mark Witty fra det britiske medie ITV til bt.dk. Han har fulgt sagen og familien i årevis og har henvendt sig til bt.dk i håb om, at BT kan hjælpe med at finde kvinden.

Den lyshårede kvinde ferierede på Kos i juni eller juli 1991 og blev set filme Ben, da han legede i swimmingpoolen på Palm Beach Hotel, hvor hans mor arbejdede. Hotellet lå placeret ved stranden ved Kos by.

Da familien ikke har andre videooptagelser af den lille dreng, er man derfor meget interesseret i at få fat i denne video, oplyser Mark Witty.

McCann 46886

Oplysningerne om den lyshårede kvinde, som menes at være skandinavisk og muligvis dansk, er sparsomme. Der er dog ikke umiddelbart noget, der tyder på, at hun skulle have noget med den lille drengs forsvinden at gøre. Interessen for videoen skyldes dels, at familien gerne vil have et minde om drengen, og dels at den kan være en hjælp i efterforskningen.

Det er Ben Needhams mormor Christine Needham, der er kommet i tanke om, at hun så kvinden optage en video af den lille dreng kort inden hans forsvinden. Hun beskriver kvinden med videokameraet som værende mellem 30 og 45 år, hvilket altså betyder, at hun ville være mellem 55 og 70 år i dag. Kvinden havde langt lyst hår, der var sat op i en knold, men Christine Needham kan desværre ikke huske, hvad kvinden havde på af tøj. Hun er dog sikker på, at kvinden talte et skandinavist sprog.

Ben Needham som han så ud før sin forsvinden.

Da familien ferierede på Kos i flere måneder den sommer, kan Christine Needham heller ikke huske præcis, hvornår hun så kvinden.

»Jeg kan huske, at det var en varm dag på Kos, så det har været i juni eller juli 1991. Ben var i poolen på Palm Beach (hotellet, red.), og han fik alle til at le, da han legede med en kat, som han forsøgte at kaste i vandet,« fortæller Christine Needham gennem Mark Witty i en mail til bt.dk.

Inga og Maddie

Ifølge Christine morede alle omkring poolen sig over den lille dreng, og en kvindelig turist filmede altså ligefrem seancen.

»Jeg hørte kvinden snakke, og det lød helt bestemt, som om hun talte dansk eller svensk – skandinavisk. Jeg gik ikke hen til hende, da jeg på det tidspunkt ikke var klar over, hvilken betydning det (videoen, red.) ville få,« skriver Christine Needham videre i mailen. Hun håber, at kvinden vil give sig til kende, så familien kan få optagelsen af den lille dreng.

»Ikke alle havde videokameraer i begyndelsen af 1990’erne – jeg tror, det var lidt luksuriøst, så forhåbentlig vil nogle huske, at de har filmet på Kos i sommeren 1991. Vi kan kun håbe på, at nogle vil huske det,« skriver hun i mailen til BT.

Mysteriet om Basse

Ifølge Mark Wittyhar det derfor stor betydning, hvis videoklippet kan skaffes:

»Der findes ingen film a Ben som barn. Familien havde intet videokamera, så de har kun almindelige billeder. …Dette kan være den eneste video (af drengen ,red.), der nogensinde er blevet lavet. Den kunne give nye spor til efterforskningen, men for familien ville det betyde så meget (at få den, red.),« siger Mark Witty og opfordrer folk til at kigge i deres gemmer for at finde videoen.

I 2012 blev der udført en større eftersøgning efter Ben på Kos.

Sagen om Ben Needham ligner på mange måder sagen om Madeleine McCann. For ligesom den lille pige, forsvandt Ben Needham også sporløst.

Familien Needham, der kommer fra Sheffield i England, havde været på Kos i nogle måneder, før den lille dreng forsvandt den 24. juli 1991. Ben og hans mor, Kerry Needham, ankom til øen i april for at slutte sig til hendes forældre Eddie og Christine Needham, der boede på øen. Bens far, Simon Ward, sluttede sig til familien på Kos få dage, før sønnens forsvinden .

Ben befandt sig ved et øde landsted ved landsbyen Irakles på Kos, da han sidst blev set. Hans morfar var i gang med at renovere et gammelt hus, da Ben og hans mormor kom forbi. Hans mor var taget op arbejde på Palm Beach Hotel.

fgdfg

Den lille dreng legede med sin legetøjsbil, mens hans bedstemor kørte ham i hans klapvogn op til landstedet, fortæller Mark Witty.

Og det er tilsyneladende et af de sidste minder, som familien har om Ben. For klokken 14.30 den eftermiddag undrede bedsteforældrene sig pludselig over, at der var blevet lidt for stille i haven uden for det gamle hus, hvor Ben ellers løb rundt og legede. De begyndte at lede efter barnebarnet. Først troede de, at han bare var gået om bag en bygning. Og da de ikke kunne finde ham, tænkte de, at Bens onkel Stephen nok var kommet forbi for at køre en tur med ham på sin motorcyklen, hvilket han havde gjort så mange gange før.

Men da Stephen lidt senere dukkede op uden Ben, bredte panikken sig. Trods en storstilet eftersøgning fandt man dog aldrig den lille dreng.

En af de mest gængse teorier er, at Ben blev bortført af en sigøjnerfamilie, der boede i nærheden. Men det har britisk politi siden afvist.

Igennem årene har der flere gange været henvendelser fra folk, der mener at have set Ben, ligsom flere personer har påstået, at de er den forsvundne dreng. Blandt andet har en person fra Cypern meldt sig. Men dna-test har vist, at ingen af dem er den rigtige Ben Needham .

Ben Needhams morfar Eddie Needham har sammen med resten af familien i over 25 år ledt efter den lille dreng.

I 2012 gennemgik man området omkring det gamle hus på Kos, hvor Ben forsvandt for at lede efter eventuelle jordiske rester af drengen, men man fandt intet. Siden der blev sat fornyet fokus på eftersøgningen i 2015, er der dog kommet flere nye spor i sagen.

Desuden deltog Mark Witty sammen med et hold efterforskere fra britisk politi og Bens mor i maj 2015 i et græsk tv-show omhandlende forsvundne personer, hvilket førte til en del henvendelser. Samtidig er det økonomiske incitament til at lede efter Ben needham er bestemt også til stede. Foreningen Charity Crimestoppers har udlovet en dusør på omkring 100.000 kroner for oplysninger, der kan føre til opklaring af sagen.

Men alligevel er der endnu intet gennembrud sagen, skriver den britiske journalist til bt.dk.

oleogco

Bens forældre er i dag sepereret, men Kerry fik siden et barn mere, nemlig datteren  Leighanna Needham, som blev født i 1994. Hun har derfor aldrig set sin forsvundne bror.

Bt.dk har kontaktet South Yorkshire Police for at høre, om de kan oplyse mere om videoen som den danske – eller blot skandinaviske kvinde – menes at have optaget og for at høre, hvilken betydning den har for efterforskningen. Men politiet har endnu ikke svaret.

Har du oplysninger i sagen, så kontakt bt.dk på 1929@bt.dk eller journalist Silla Bakalus på silb@bt.dk

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.