Knap halvdelen af de studerende har oplevet at føle sig stressede i forbindelse med studiet. Særligt de unge kvinder er ramt.

»Jeg kunne ikke sove ordentlig i fjorten dage. Hvis jeg faldt i søvn, kunne jeg vågne og ikke trække vejret. Jeg troede, jeg skulle dø.«

Sådan beskriver 24-årige Christina Holst den stress, der ramte hende under et udvekslingsophold i Norge efter flere års kulmination af studie, fritidsjob og høje krav til sig selv.

Christina Holst læser historie og dansk på Syddansk Universitet. En uddannelse hun er rigtig glad for og gerne vil fordybe sig i. Men hun kan også godt blive ramt af en følelse af ikke at være god nok, hvilket stresser hende.

»Jeg har en frygt for ikke at leve op til samfundets og mine egne forventninger. Det kræver meget energi at tænke: ‘Det kan jeg godt og hvis ikke, så går det nok’,« siger Christina Holst.

Men over sommerferien og i løbet af foråret har Christina Holst sat sig for, at hun ikke længere vil rammes af høje forventninger og stressfornemmelser. Men hun føler, at det er svært i det hun kalder ‘præstationssamfundet’.

»Det er bekymrende, hvis vi får et samfund, hvor alle borgere mistrives under præstation og konkurrence. Det er meget individualisme og ikke så solidarisk,« siger hun.

Halvdelen af de studerende: Vi er stressede

Og Christina Holst er ikke den eneste studerende, der har oplevet stress i forbindelse med studiet.

En ny undersøgelse fra Dansk Magisterforening viser nemlig, at knap halvdelen (48 procent) af de studerende ofte har følt sig nervøse eller stressede indenfor den seneste måned.

Tallene kommer ikke bag på talskvinde Lea Friedberg for Dansk Magisterforeningens Studerende.

»Der er en stigende tendens, at de studerende er stressede. Særligt unge kvinder generelt har det hårdt i psyken, og mange føler sig optaget af en perfektionsskultur,« siger Lea Friedberg.

Hun fremhæver blandt andet, at kvinder ofte går efter et mere ’voksent’ CV, høje karakterer og udlandsophold end mænd, hvilket kan stresse dem at have så høje forventninger til sig selv.

Universitet: Sørger for at forventningsafstemme

Uddannelseschef for det sundhedsvidenskabelige fakultet Bitta Nielsen ved Københavns Universitet ser også en tendens.

»Vi kan ikke komme uden om stress, og de fleste studerende oplever det i forbindelse med eksamen. Vi har ambitiøse studerende med høje forventninger til dem selv,« siger Bitta Nielsen.

Københavns Universitet prøver at minimere ved at slå deres forventninger til de studerende fast fra semesterets start.

»Forventningsafstemning i starten af semestret er utrolig vigtigt, så de studerende har et realistisk billede af vores kurser og fag. Vi prøver også at tale stress-hypen ned blandt de studere i vores studievejledning,« siger Bitta Nielsen.

Bitta Nielsen fremhæver desuden, at en af deres uddannelser har en gruppe af studerende, der laver stressarrangementer for deres medstuderende.