De danske folkeskoler skal have magten tilbage, så de bedre selv kan bestemme, mener Liberal Alliance.

Det skal være slut med obligatoriske test, nationale retningslinjer og krav om elevplaner, kvalitetsrapporter og tilfredshedsundersøgelser. Skolerne må selv afgøre, hvordan de vil lære børnene det, der er nødvendigt.

Sådan lyder et folkeskoleudspil fra Liberal Alliance, skriver Politiken tirsdag.

- De sidste 20-25 år har vi opstillet en lang række centrale målepunkter og fundet på reguleringer af ledere, lærere og elever.

- Men vi ligger ikke særlig godt i Pisa-undersøgelserne, og læreruddannelsen er ikke særlig søgt i forhold til Sverige og Finland.

- Hvis vi skal vende den udvikling, skal vi sætte skolerne fri og lade dem udvikle lige præcis den skole, som de selv synes er den bedste.

- Det kræver, at vi giver dem al magt tilbage og har tillid til, at hvis det ikke fungerer, så vælger forældrene en anden skole, siger partileder Anders Samuelsen (LA) til Politiken.

Han vil dog stadig fastholde én vurdering af eleverne - nemlig afgangseksamen efter 9. klasse.

- Vi skal måle skolerne på en eneste ting, nemlig om de leverer varen og gør børnene klar til at fortsætte i uddannelsessystemet, siger han.

Han vil også vil rive skolerne fri af byrådspolitikernes styring, der ofte har betydning for hver enkelt skoles økonomiske betingelser.

- Giv hver enkelt skole sin egen pose penge og lad dem selv levere varen. Vi kvæler initiativ og virkelyst med for stram kontrol.

- Det er en grundlæggende problemstilling i hele den offentlige sektor, at vi uddanner fagligt kompetente mennesker - i dette tilfælde lærere - til et job, og når de så begynder, har vi ingen tillid til dem, men udsætter dem for kontrol fra morgen til aften.

/ritzau/