Formanden for LGBT Færøerne mener, at det er en ubegrundet frygt, der sætter en kæp i hjulet for homo-vielser.

København: Selvom Lagtinget på Færøerne her onsdag aften satte en kæp i hjulet for homoseksuelles ønske om at få lov til at blive borgerligt viet, så tror LGBT Færøerne stadig på, at forslaget snart er tilbage på Lagtingets program.

- Det tror vi helt sikkert. Ellers havde vi heller ikke været så ihærdige med den kamp, vi er i gang med. Jeg tror helt sikkert, at det udelukkende er et spørgsmål om tid, før det her forslag kommer tilbage i Lagtinget, siger formanden for LGBT Færøerne, Høgni Miné.

Det færøske Lagtinget stemte ja til, at forslaget om hvorvidt homoseksuelle må vies borgerligt, skulle tilbage til Lagtingets Velfærdsudvalg og drøftes yderligere. 26 af 33 stemmer var for.

LGBT-formanden er ærgerlig over resultatet, men forsikrer om, at homoseksuelle på Færøerne ikke har opgivet kampen for retten til at blive borgerligt viet.

- Selvfølgelig er man utroligt skuffet i første omgang, men så skal vi selvfølgelig huske på, at det kun blev stemt tilbage til velfærdsudvalget i Lagtinget, siger Høgni Miné.

- Så et endegyldigt nej til en borgerlig vielse for homoseksuelle er det ikke blevet. Så vi kan stadig håbe på at få forslaget tilbage i Lagtinget, hvor vi så håber på, at det i sidste ende bliver et ja.

Udvalget skal nu behandle forslaget, inden det igen kan komme til andenbehandling i Lagtinget. Der er ingen tidsfrist for, hvor lang tid forslaget kan være tilbage i udvalget.

Høgni Miné fortæller, at den store frygt for modstanderne har gået på, at homoseksuelle kunne få lov til at blive gift i kirken, og at det også er den frygt, der i dag har ført til, at forslaget er blevet stemt ned.

En frygt han finder ubegrundet.

- LGBT Færøerne har hele tiden sagt, at vi med dette forslag ikke vil ind i kirken og blive viet, for kirken skal selv bestemme hvem de vil vie. Vi vil udelukkende have borgerlige rettigheder på lige fod med alle andre, siger han.

I 2014 blev der ligeledes stemt om homoseksuelles ret til at blive gift, hvor der blev stemt nej. Ved behandlingen onsdag var det stadig religionens store rolle, der skabte tvivl hos politikerne.

LGBT benyttes som samlet udtryk for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner.

/ritzau/