En flere hundrede kilo tung levende hvalros er drevet i land på vestkysten ved Nissum Fjord. Dyret er såret og skal formentlig aflives.

For første gang siden 1999 er der skyllet en levende arktisk hvalros ind på en dansk strand. Men det over to meter lange og flere hundrede kilo tunge dyr er i så dårlig forfatning, at det formentlig må aflives.

Skov- og Naturstyrelsen har sendt en medarbejder til stedet ved Fjand nord for Husby Plantage.

- Hvalrossen ligger apatisk oppe på en stensætning på stranden og har det skidt med sår på både krop og hoved. Så det bedste er nok at aflive den, siger skovfoged og vildtkonsulent Jens-Henrik Jakobsen fra Skov- og Naturstyrelsens lokale enhed i Vestjylland.

Han skønner hvalrossens vægt til 350-500 kilo, længden til godt to meter og med 10-15 centimer lange stødtænder. Der er dermed formentlig tale om et ungt dyr på to-tre år, da fuldvoksne hvalrosser kan blive tre meter lange og et ton tunge.

Det er sommerhusgæster ved den sydlige del af Nissum Fjord, der har fundet hvalrossen med de karakteristiske stødtænder.

Dyret er kendt fra de arktiske egne som Svalbard, Grønland og Sibirien, så det er kommet slemt på afveje.

Ifølge Skov- og Naturstyrelsens opgørelser er der kun to gange i nyere tid fundet en hvalros ved en dansk strand. Senest i 1999 ved Hirtshals om vinteren. Også i 1982 blev der fundet et eksemplar på den jyske vestkyst ved Løkken.

/ritzau/