Mens de fleste af medlemmerne i den stenrige Lego-familie holder sig væk fra rampelyset, så skiller én arving sig ud. Anders Kirk Johansen er arvingen med de store armbevægelser, fortæller forfatter.

Da han var i midten af tyverne købte han sit første gods, og som kun 28-årig var han direktør i Vejle Boldklub, efter at have investeret en pæn sum i klubben. I 2011 købte han et kæmpe palæ midt i København, og da han blev gift senere samme år deltog selveste kronprinsparret i hans bryllup.

Den  38-årige Lego-arving Anders Kirk Johansen er bestemt ikke en mand, der holder sig tilbage. Og modsat det meste af sin stenrige familie er han ikke bange for at skilte med det.

Han er blevet jagtkammerat med prins Henrik og stiller gerne op foran sit gods med en cigar i hånden, når han skal fotograferes til pengemagasinet Forbes danske forside.

122 milliarder: Derfor er Danmarks rigeste mand rigere end Mærsk nogensinde har været

Det er en markant kontrast til den øvrige del af Lego-familien, der har rødderne solidt plantet i den jyske muld. Lego-overhovedet Kjeld Kirk Kristiansen udtaler sig kun sjældent til medierne - og kun yderst sjældent får man indblik i hans eller hans tre børn; Sofie Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaards liv. De værner alle om privatlivet på deres store godser.

Kjeld Kirk Kristiansens nevø, Anders Kirk Johansen, ser dog ikke til at have samme behov for at leve et liv i stilhed. Tværtimod placerer han sig gang på gang i rampelyset.

Det fortæller forfatter Søren Jakobsen, der netop har skrevet bogen 'Arvingerne' om tre af Danmarks rigeste familier - familierne bag Lego, Ecco og Bestseller.

»Anders Kirk Johansen afviger i høj grad fra de andre. Han er lidt mere til de synlige store armbevægelser end de andre er,« fortæller han og tilføjer:

»Han er en dobbelt person, kan man sige. Han vil gerne være medlem af overklassen, og det passer med, at han lever lidt tilbagetrukket, men i nogle sammenhænge gør han det stik modsatte og sætter sig selv i rampelyset.«

Anders Kirk Johansen er barn af Kjeld Kirk Kristiansens søster, Gunhild Kirk Johansen - og derved oldebarn af Lego-grundlægger Ole Kirk Christiansen. Også i sin mors gren af familien skiller han sig ud. Hverken hans mor eller hans to storebrødre, Casper og Morten Kirk Johansen, har på samme måde haft behov for at skilte med deres rigdom, som den yngste i søskendeflokken har gjort.

Det kunne blandt andet ses, da Anders Kirk Johansen i 2011 købte den 733 kvadratmeter store tidligere ambassadør bolig på Dag Hammarskjölds Allé på Østerbro i københavn. Og samme år satte han sin luksuslejlighed på 310 kvadratmeter på Sct. Annæ Plads i Indre København til salg for 12 millioner kroner.

Alene i år er Anders Kirk Johansen også endt i medierne flere gange på grund af sine vilde indkøb og spektakulære investeringer. Senest var for et par uger siden, hvor han lukkede motorcykelvirksomheden Lauge Jensen, som han ellers havde købt og overtaget i 2012.

Tilbage i Maj hev han 31 millioner kroner ud af bankkontoen for at købe sig et gods mere, nemlig Agersbøl Gods tæt ved Vejle. Angiveligt for at få mere jord, så han bedre kunne udnytte stordriftsfordelene og derfor få en bedre økonomi som godsejer. På trods af de 77 millioner kroner, som han i sin tid betalte for sit første gods, Rohden Gods, hvor han har bopæl,  er det nemlig endnu ikke lykkedes at gøre det til en god forretning.

Og tilbage ved årsskiftet gjorde lego-arvingen sig også interessant, da han kom på kant med onkel Kjeld Kirk Kristiansens gren af Lego-familien.

Det skete, da han pludselig annoncerede, at han ville genoptage produktionen af det gamle Lego-produkt, Modulex - som er et byggeklodssystem til arkitekter og produktionsplanlæggere.

Egentlig har Kirk Johansen-grenen ikke længere noget med Lego at gøre, da Gunhild Kirk Johansen og hendes bror Kjeld Kirk Kirstiansen tilbage i 2007 valgte at dele den formue, som deres forældre og bedsteforældre havde skabt. Dengang var formuen på omkring 15 milliarder kroner, og familien Kirk Johansen blev købt ud af Lego for omkring halvdelen. Det betød samtidig, at alle rettigheder til Lego tilfaldt familien Kirk Kristiansen ved delingen.

Men ifølge Søren Jakobsen havde man tilsyneladende overset rettighederne til 'Modulex' i delingen, og derfor kom det som en overraskelse for alle, da Anders Kirk Johansen annoncerede på Facebook, at han i 2015 ville relancere Modulex.

Klodserne nåede dog aldrig ud på markedet, for pludselig lød meldingen i januar, at Lego havde købt rettighederne til klodserne.

Dengang blev der spekuleret meget i interne stridigheder i familien. Og forfatter Søren Jakobsen  er da heller ikke i tvivl om, at Anders Kirk Johansen Modulex-eventyr bestemt ikke vakte glæde hos Kjeld Kirk kristiansen.

»Det, som Anders gjorde med Modulex, virker utrolig provokerende. Især fordi han selv har sagt, at generationsskiftet har været godt. Men hvis der havde været et godt forhold mellem de to familier før, så ville de have snakket om det her først. Så jeg vil tro, at man har taget det meget ilde op i Lego. Det er meget ufint at gøre sådan i en familie,« siger Søren Jakobsen og tilføjer, at det viser, at Anders Kirk Johansen er en mand, der har 'sine egne idéer'.

Selv har Anders Kirk Johansen tidligere udtalt sig således om sit liv:

»Jeg har været heldig, at jeg altid har haft muligheden for at kunne forfølge mine egne drømme. Det med at få en titel på min uddannelse, har jeg aldrig gået op i. Det har ikke været nødvendigt.«, fortalte Anders Kirk Johansen i et interview i Berlingske Business i 2006, hvor han også fortalte, at han elskede at gå på jagt - og at hans store drøm var at blive forelsket og dele sit liv med nogen.


Sidstnævnte blev opfyldt, da han i 2011 kunne gifte sig med Anja Buchwald til et bryllup, hvor blandt andre kronprinsparret var til stede.

Familien Kirk Johansens formue blev i 2015 vurderet til 8 milliarder kroner af Berlingske Business Magasin, hvilket rækker til en 9. plads på magasinets liste over Danmarks 100 rigeste. Til sammenligning har familien Kirk Kristiansens formue sneget sig op på 122,7 milliarder kroner, hvilket har gjort dem til Danmarks ubetinget rigeste familie.

Anders Kirk Johansen er blevet kontaktet, men han har har endnu ikke svaret på BTs henvendelse.